ΣΟΚ: Βρέφος 10 ημερών πέθανε από προϊόν κατά της έλλειψης βιταμίνης D

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βρέφος
Ένα βρέφος στη Γαλλία μόλις δέκα ημερών πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου έπειτα από τη χορήγηση μίας δόσης προϊόντος που χρησιμοποείται για την αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης D, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ένας εποπτικός φορέας του ιατρικού χώρου στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη δεν έχει διακριβωθεί με ποιόν τρόπο συνδέεται ο θάνατος του βρέφους από καρδιοαναπνευστική ανακοπή και η κατάποση του προϊόντος ‘Uvesterol D’, το οποίο παρασκευάζεται από το εργαστήριο Crinex.

«Εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου και το αν ο θάνατός του συνδέεται με το Uvesterol D», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ίδιος φορέας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπήρχε έρευνα που επισήμανε τον κίνδυνο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετική έρευνα από το 2012 για τους κινδύνους από την λανθασμένη δοσολογία στην χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε νεογνά.

Στο συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μελέτη τους απεικονίζει τις επιπτώσεις του γονεϊκού σφάλματος στην δοσολογία συμπληρώματος υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης D. Επισήμαναν ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι καλοί γνώστες των συγκεκριμένου τύπου σκευασμάτων και να έχουν στο νου τους ότι αυτά ενέχουν τον δυνητικό κίνδυνο για υπερβιταμίνωση D, όταν η δοσολογία στο μωρό είναι λανθασμένη. Ανέφεραν επίσης ότι αυτή η έρευνα έπρεπε να αποτελεί οδηγό για την έγκαιρη αναγνώριση των περιπτώσεων υπερβιταμίνωσης D και των συμπτωμάτων της.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του βρέφους στην Γαλλία, φαίνεται ότι αυτή η έρευνα δεν ήταν γνωστή στους παιδιάτρους, ή δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή που οι επιστήμονες υπογράμμισαν σε αυτή.