Σαν νεράκι πίνουν οι νέοι τα “ενεργειακά” ποτά

  • Iatropedia
Γονείς προσοχή. Οι μισοί νέοι στην Ελλάδα σήμερα, καταναλώνουν ενεργειακά – καφεινούχα ποτά, σαν να είναι νερό. Και τα συγκεκριμένα ποτά περιέχουν ποσότητα καφεΐνης ίση με 3 φλυτζάνια μαύρου καφέ.

Η αυξανόμενη κατανάλωση καφεϊνούχων ενεργειακών ποτών μεταξύ εφήβων και νεαρών ατόμων, έχει ανησυχήσει πολλούς γονείς, ενώ ο ΕΦΕΤ θα ξεκινήσει αναλύσεις στα ποτά αυτά. Πάντως μια έρευνα του φορέα για τα ενεργειακά ποτά είναι ανησυχητική από μόνη της.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους σε ποσοστό 43,9%. Από όσους δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, ποσοστό 55,4% ήταν αγόρια. Το 17% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο δημοτικό, το 47,9% στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο. Ποσοστό 73,5% δήλωσε ότι τα καταναλώνει επειδή απλά τους αρέσει η γεύση τους, ενώ ποσοστό 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά παρέχουν αναγκαία ενέργεια.

Ποσοστό 38,5% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά στο σπίτι, το 15,68% στο γυμναστήριο, το 48,35% στους χώρους διασκέδασης, ενώ το 27,13% σε άλλους χώρους όπως σε πλατείες, φροντιστήριο κτλ.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει επίσης ότι ποσοστό 54,1% διαβάζει τη διατροφική επισήμανση στις ετικέτες των ενεργειακών ποτών, αλλά από αυτούς μόνον ο ένας στους τρεις μπορούσε να θυμηθεί ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη.

Ποσοστό 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνουν σε μια μέρα είναι ένα ποτό. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 8,1% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που έχουν καταναλώσει σε μία ημέρα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 5.

Ποσοστό 12,4% φάνηκε να προσλαμβάνει περισσότερο από 240 mg καφεΐνης ημερησίως (λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά), το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα.

Οι μισοί δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν ενεργειακά ποτά μετά από έντονη άθληση. Παρόλα αυτά, στο αντίθετο άκρο, το 13,9% αυτών που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά ανέφερε ότι τα καταναλώνει συχνά μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ως προς την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 61%) εξ αυτών που τα καταναλώνουν δήλωσαν ότι δεν τα αναμιγνύουν. Ο ένας στους δέκα όμως, δήλωσε ότι τα αναμιγνύει συχνά. Βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς (64,1%) που προβαίνουν σε τέτοιου είδους τακτικές δήλωσαν ότι όταν τα αναμιγνύουν καταναλώνουν ένα ενεργειακό ποτό τη φορά. Ένα μικρό ποσοστό από αυτούς (4,8%) δήλωσε ότι όταν αναμιγνύει αλκοόλ με ενεργειακά ποτά καταναλώνει πάνω από τρία ενεργειακά ποτά τη φορά.

Αρκετοί έδειξαν σύγχυση ως προς τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών ποτών, όπως π.χ. το θερμιδικό περιεχόμενο, τη διαφοροποίησή τους από τα ποτά για αθλητές κ.ά. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη του ότι ο όρος «ενεργειακό ποτό» δεν έχει πλήρως διασαφηνισμένο νόημα για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών.

Η κατανάλωση των εν λόγω ποτών από μαθητές λυκείου δεν γίνεται σε ποσότητες τέτοιες ώστε να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής, όπως για παράδειγμα το ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εφήβων οι οποίοι ξεκίνησαν να τα καταναλώνουν στο δημοτικό, το ότι οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη ή το ότι κάποιοι δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει σημαντικές ποσότητες των ποτών αυτών μαζί ή χωρίς αλκοόλ.

Στην έρευνα του ΕΦΕΤ συμμετείχαν 4.562 μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι 2.042 ήταν αγόρια (44,8%). Ο αριθμός των λυκείων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του ΕΦΕΤ και έλαβαν μέρος ήταν 31, από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δράμας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Φθιώτιδας και Τρίπολης. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από τον νομό Αττικής. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2012. Η μελέτη βασίστηκε στη συμπλήρωση ενός ειδικά σχεδιασμένου ανώνυμου ερωτηματολογίου από τους μαθητές.

Ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει πως: “Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ενδελεχή ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Ο ΕΦΕΤ θα ξεκινήσει αναλύσεις καφεΐνης σε καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις από τις αναγραφόμενες τιμές καφεΐνης στις ετικέτες των τροφίμων (πχ. λόγω παρουσίας και άλλων συστατικών που περιέχουν καφεΐνη). Τέλος, σε συνεργασία με άλλους εταίρους και μετά από σχετική διαβούλευση, ο ΕΦΕΤ θα προβεί σε συστάσεις, ούτως ώστε τα ενεργειακά ποτά να μην τοποθετούνται πλάι σε ποτά για αθλητές ή αλκοολούχα ποτά, με σκοπό να αποτρέψει πιθανή ταύτισή τους με τα ποτά για αθλητές και να μην ενθαρρυνθεί η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με αλκοόλ.”