Ψείρες στα σχολεία

  • Iatropedia
Έξι μέτρα για την αντιμετώπιση τους

Οι ψείρες (φθειρίαση) βρίσκονται κυρίως στα μαλλιά της κεφαλής και σε σπάνιες περιπτώσεις στο τριχωτό του εφηβαίου και στις τρίχες της μασχάλης. Πιο συχνά παρατηρούνται ψείρες στα παιδιά του δημοτικού. Η ψείρα είναι ένα παράσιτο (pediculus humanus capitis) με μεγάλη μεταδοτικότητα και κύριο σύμπτωμα τη φαγούρα στο κεφάλι.

Με το γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε τα αυγά των ψειρών (κόνιδες) κολλημένα πάνω στην τρίχα. Η φθειρίαση μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Το ξύσιμο στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και τραυματισμό του δέρματος. Οι ψείρες δεν φεύγουν μόνες τους.

6 μέτρα για να φύγουν οι ψείρες

1. Όλα τα επηρεασμένα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία για να προληφθεί περαιτέρω λοίμωξη μέσα στην οικογένεια.

2. Δεν θα πρέπει να μοιράζονται χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες κεφαλής. Οι βούρτσες και οι χτένες θα πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και να τις στεγνώνετε προσεκτικά.

3. Οι λοσιόν ή σαμπουάν για ψείρες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και να επαναλαμβάνονται μια εβδομάδα αργότερα.

4. Παρόλη τη θεραπεία το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί αν έχουν παραμείνει μερικά ζωντανά αβγά πάνω στα μαλλιά. Θα πρέπει να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα με την ίδια μέθοδο

5. Υπάρχουν διάφορες λοσιόν ή σαμπουάν για τις ψείρες του κεφαλιού που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γι’ αυτό θα πρέπει να το διευκρινίζετε στο φαρμακοποιό σας.

6. Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται δυο επαναλήψεις με το παρασκεύασμα σε διάστημα επτά ημερών για να απομακρύνετε όλες τις ψείρες και τα αβγά από τα μαλλιά σας.