Προσοχή στο «σερφάρισμα» από παιδιά και έφηβους!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σήμερα και έχουν περάσει αισίως 12 χρόνια από την πρώτη φορά που γιορτάσθηκε, στις 6 Φεβρουαρίου 2004 η ανάγκη για προστασία των παιδιών και των εφήβων από τους κινδύνους του διαδικτύου. Το 2004 η ημέρα γιορτάστηκε σε μόλις 16 χώρες, ενώ σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100. Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά και τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!»

 

To iatropedia δίνει σήμερα την δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να δουν τα προγράμματα και τις δομές που υπάρχουν για να προστατεύσουν τα παιδιά από τις παγίδες στο «σερφάρισμα«, δηλαδή το το cyber bulling, τον εθισμό στο διαδίκτυο, την αποπλάνηση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους χωρίς την συνεχή παρακολούθηση από τους γονείς.

H Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η Μ.Ε.Υ. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2006, υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλου και με ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνο την παιδίατρο κα Αρτέμιδα Κ. Τσίτσικα. Η Μ.Ε.Υ. στεγάζεται στον 6ο όροφο του παραρτήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού», στην οδό Μεσογείων, αριθμός 24.

Η Μ.Ε.Υ. πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία (σε μαθητές και γονείς) σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μνημόνιο Συνεργασίας, Ιούνιος 2010), καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης φοιτητών, εκπαιδευτικών, ιατρών και άλλων ειδικών που ασχολούνται με την ηλικία αυτή. Ετησίως πραγματοποιείται το «Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής-stateoftheArtAdolescentMedicinecourse», κάθε Άνοιξη, με συμμετοχή πολλών επιστημόνων και εκπαιδευτικών, καθώς και διεθνή συμμετοχή .

Παράλληλα, η Μ.Ε.Υ. έχει ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τους βασικούς πυλώνες της εφηβικής υγείας (διατροφή και παρεκτροπές, σεξουαλική ζωή, ψυχική υγεία, εμβολιασμοί και πρόληψη, αθλητισμός). Υπάρχουν συνεργασίες με φορείς της χώρας, Ευρωπαϊκούς φορείς και ανά τον κόσμο εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να συντονίζονται όλα τα προγράμματα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γι­α τους νέους. Πραγματοποιούνται 600 περίπου επισκέψεις μηνιαίως (7.500 επισκέψεις ανά έτος) και έως τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 6000 έφηβοι. Η Μ.Ε.Υ. αποτελεί διεπιστημονικό φορέα όπου απασχολούνται 45 ειδικοί.

Εκπαίδευση ειδικών

Το «Αριάδνη» είναι ένα Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας σχετικά με το φαινόμενο του «Εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο, καθώς και άλλους κινδύνους (αποπλάνηση, επιβλαβές περιεχόμενο, διαδικτυακός εκφοβισμός, παιδοφιλία κλπ) που μπορεί να αντιμετωπίσουν παιδιά και έφηβοι μέσω της ενασχόλησής τους με την τεχνολογία.

Αποτέλεσε Πρόγραμμα Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 – με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν 1000 (χίλιοι) επιστήμονες υγείας (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας κ.α. ) και εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα. Η εκπαίδευση έγινε δια ζώσης, εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (e-learning) και πρακτική άσκηση και είχε διάρκεια 3 μήνες.

Οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιήθηκαν από το ΕΚΠΑ για την συμμετοχή τους.

Το δίκτυο αυτό παραμένει ενεργό και με πρόθεση να συνεχίσει την εκπαίδευση, αλλά και να οργανώσει σχετικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει επικοινωνία με την Γραμμή Στήριξης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) «ΜΕ. Υποστηρίζω» 80011 80015, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00 χωρίς χρέωση και διοργανώνονται τρεις έως τέσσερις ημερίδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, μηνιαία Workshops, βραβεία για δραστηριότητες βέλτιστης πρακτικής (bestpractices) κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Αριάδνη» περιέχονται στην ιστοσελίδα της Μ.Ε.Υ., στο σημείο που αφορά το πρόγραμμα http://youth-health.gr/gia-to-ariadni . Τέλος, αποστέλλονται ενημερωτικά newsletters σχεδόν κάθε δίμηνο.

Ερευνητικό πρόγραμμα

Το ερευνητικό πρόγραμμα EU NET ADB έχει σαν στόχο τη μελέτη των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους. Xρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IS-2011-KEP-4101007) και προάγει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.Το ερευνητικό πρόγραμμα EU NET ADB έχει σαν στόχο τη μελέτη των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους. Στην έρευνα συμμετείχαν 13284 έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών (αντιπροσωπευτικό δείγμα από κάθε χώρα), ενώ διεξήχθησαν επίσης 124 δομημένες συνεντεύξεις σε εφήβους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία.

Το ερωτηματολόγιο της ποσοτικής έρευνας περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου, τις θετικές αλλά και τις πιθανές επιβλαβείς εμπειρίες και επιρροές του, τις συμπεριφορές εξάρτησης από το διαδίκτυο, τη διαδικτυακή επικοινωνία και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και τα ηλεκτρονικά/διαδικτυακά παιχνίδια και το διαδικτυακό τζόγο. Στόχος των δομημένων συνεντεύξεων της ποιοτικής έρευνας ήταν η διερεύνηση της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο οι έφηβοι αναπτύσσουν συμπεριφορές εξάρτησης στο διαδίκτυο καθώς και ο εντοπισμός πιθανών παραγόντων επικινδυνότητας.

Η μελέτη EU NET ADB χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IS-2011-KEP-4101007) και προάγει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της μελέτης EU NET ADB

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες: www.safeline.gr, www.saferinternet.gr.