Προληπτική οδοντιατρική: για να μην χαλάνε τα δοντάκια στα παιδιά

  • Iatropedia
Θυμάστε τον πρώτο σας έντονο πονόδοντο σαν παιδί; Ήταν σαν να μην ξέρετε τι σας χτύπησε. Σίγουρα σας έπιασε βράδυ ή μέσα στη νύχτα και μέχρι να ξημερώσει και να πάτε στον οδοντίατρο κλαίγατε στην αγκαλιά της μητέρας σας. Τι παυσίπονα, τι απαλές μαλάξεις με την παιδική οδοντόβουρτσα, τι γαρίφαλο, ο πόνος ήταν πόνος και δεν περνούσε εύκολα. Κάποιο δοντάκι έδινε το στίγμα του ότι είχε χαλάσει. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να προλαμβάνουμε τα χαλασμένα δοντάκια; Πόσο έχει προχωρήσει η οδοντιατρική και ποιες είναι οι νέες μέθοδοι που προστατεύουν τα παιδικά δόντια από την τερηδόνα;

Της Ουρανίας Γιώτη, Οδοντιάτρου

Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης είναι μεγάλη δεδομένου ότι οι πρώιμες βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια των μόνιμων δοντιών κάτι που οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες για αποκατάσταση στο μέλλον.

Τα sealants είναι υλικά που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των οπών και σχισμών ανώδυνα χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών. Έχουν νόημα να τοποθετηθούν στα μόνιμα δόντια από την ηλικία των 6 ετών οπότε και ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι. Στην ηλικία αυτή είναι δύσκολο χωρίς την επίβλεψη του γονέα να γίνει σωστό βούρτσισμα των γομφίων με αποτέλεσμα τον τερηδονισμό τους και την ταλαιπωρία του παιδιού αλλά και την μετέπειτα απώλεια τους.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία σε λίγα λεπτά και θεωρείται απόλυτα ανεκτή από το παιδί .Ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται ανά έξι μήνες για την συντήρηση τους. Το επόμενο στάδιο είναι στην ηλικία των 12 ετών όπου εφαρμόζεται η προληπτική έμφραξη στους δεύτερους γομφίους.

Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τη σωστή στοματική υγιεινή και τον τύπο των τροφών .Στον ένα χρόνο μελέτες δείχνουν να διατηρούνται τα sealants στο 85-95% και στα πέντε χρόνια στο 50%.

Το κόστος των sealants είναι σχετικά μικρό και προσιτό. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουν υψηλό δείκτη κόστους-ωφέλειας, δηλαδή το κόστος από την αποκατάσταση από πιθανή βλάβη του δοντιού είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης.

Τα sealants λοιπόν είναι αποφρακτικά εύπλαστα υλικά που εφαρμόζονται μόνο στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων ΜΟΝΙΜΩΝ δοντιών και λειτουργούν σαν μια ασπίδα προστασίας ώστε να προστατεύεται η αδαμαντίνη των δοντιών από τις πλάκες και τα οξέα.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΙΩΤΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;

Ακάρεα στα μάτια; Και όμως,πρέπει να δώσετε προσοχή. ΒΙΝΤΕΟ

Λεύκανση δοντιών: πως θα γίνουν τα δόντια σας εκτυφλωτικά;

Τα πάντα για τα εμφυτεύματα στα δόντια. Πως να αποκτήσετε λαμπερό χαμόγελο

Φοβάστε τον οδοντίατρο; θα τον φοβάται και το παιδί σας

Κακοσμία στο στόμα-που οφείλεται;-πως αντιμετωπίζεται;