Ποτέ φάρμακο με κωδεΐνη στο παιδί – Προσοχή στα φάρμακα για βήχα και πόνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κωδεΐνη
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν κωδεΐνη, μια δραστική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα για το βήχα και το άλγος, σύμφωνα οδηγία του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που περιορίζει ακόμα περισσότερο τη χρήση της κωδεΐνης στα παιδιά.

Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών σε φάρμακα για τον πόνο και για τον βήχα ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν περιέχουν κωδεΐνη, ή μια άλλη ουσία, που ονομάζεται tramadol, προτού δώσουν το φάρμακο στο παιδί τους.

Τι λέει ο FDA για την κωδεΐνη στα παιδιά

Ο FDA ανακοίνωσε αλλαγές ως προς τις οδηγίες του για την αναγραφή ουσιών στις ετικέτες των φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη, λόγω των πολλών αναφορών ότι μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή τους προβλήματα αναπνοής και ακόμη και πεθαίνουν μετά τη λήψη φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη!

Από το 1969 έως το 2015, ο FDA έλαβε 64 αναφορές σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη στα παιδιά. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονταν 24 θάνατοι. Οι περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με το φάρμακο εμφανίστηκαν σε παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε ο FDA.

Καμπανάκι και για άλλη ουσία

Εκτός από τις νέες προειδοποιήσεις για την λήψη κωδεΐνης από παιδιά, ο FDA προειδοποίησε επίσης για τη χρήση ενός άλλου φαρμάκου ανακούφισης του πόνου, που ονομάζεται τραμαδόλη (tramadol) σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατά της χρήσης και των δύο ουσιών (κωδεΐνη και τραμαδόλη) σε γυναίκες που θηλάζουν.

Τόσο η κωδεΐνη, όσο και η τραμαδόλη είναι τύποι φαρμάκων με οπιοειδή. Η κωδεΐνη βρίσκεται σε ορισμένα απλά φάρμακα για το βήχα, καθώς και σε συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα. Η τραμαδόλη βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή και είναι εγκεκριμένη για χρήση μόνο σε ενήλικες.

Το 2013, ο FDA προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα παιδιά φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη, όπως για παράδειγμα ως αναλγητικό φάρμακο μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών. Η σημερινή νέα προειδοποίηση είναι ευρύτερη γιατί λέει ότι τα φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου ή του βήχα λόγω οποιασδήποτε αιτίας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Κωδεΐνη, παχυσαρκία και υπνική άπνοια

Ο FDA ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κωδεΐνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών εάν είναι παχύσαρκοι, ή έχουν παθήσεις, όπως αποφρακτική άπνοια ύπνου, ή σοβαρή πνευμονική νόσο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.

Σε μητέρες που θηλάζουν συνιστάται επίσης να μην λαμβάνουν κωδεΐνη, ή τραμαδόλη, επειδή τα φάρμακα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένα βρέφη, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής υπνηλίας, σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και θανάτων, ανέφερε ο FDA.

Πηγή: http://www.livescience.com