Παιδιά που δεν θα παθαίνουν καρκίνο θα γεννιούνται σύντομα

  • Iatropedia
Η επιστήμη και η ιατρική κάνει θαύματα. Ίσως το μεγαλύτερο που θα μπορέσει να κάνει, θα είναι να καταφέρει να γεννιούνται υγιή παιδιά, απαλλαγμένα από την πιθανότητα να πάθουν καρκίνο. Και αυτό χάρη στις εξελίξεις της γενετικής. Με απλά λόγια: η ανακάλυψη γονιδίων τα οποία προκαλούν διαφόρους όγκους, προσφέρουν νέες δυνατότητες στους επιστήμονες αλλά και στους γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

Και εάν νομίζετε ότι βρισκόμαστε μακρυά τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, κάνετε λάθος. Ήδη, ένα ζευγάρι από την χώρα μας θα αποκτήσει σύντομα παιδιά απαλλαγμένα από την προδιάθεση να εκδηλώσουν φαιοχρωμοκύττωμα, έναν σπάνιο όγκο των επινεφριδίων που προκαλεί υπέρταση και ο οποίος είναι δυνητικά θανατηφόρος.

Όπως τόνισε κατηγορηματικά στο Αθηναικό – Μακεδονικό πρακτορείο, ο Έλληνας διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού και την Ανάπτυξη του Ανθρώπου των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης: “Τα τελευταία 10-20 χρόνια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γονιδίων που έχουν ανακαλυφθεί, προσφέροντας νέες δυνατότητες γενετικής διάγνωσης, αλλά και γενετικής συμβουλευτικής, στις οικογένειες που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη. Αυτή τη στιγμή, στα νέα ζευγάρια, όπου το ένα από τους δύο μέλη έχει μία μετάλλαξη, μπορεί να γίνει πρόληψη πριν από την τεκνοποίηση. Είναι απλό, γίνεται ένας έλεγχος του γενετικού υλικού του DNA και εφόσον γίνει τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να αποκλειστεί το έμβρυο που έχει τη μετάλλαξη. Το αν κανείς θα πρέπει να το κάνει αυτό, είναι ένα τελείως άλλο θέμα, με το οποίο δεν ασχολούμαι εγώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά το ζευγάρι που παίρνει τις αποφάσεις και τις πεποιθήσεις του από πλευράς ηθικής. Εγώ μιλάω για τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ευρέως εφαρμόσιμες”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού από την Ελλάδα: “Ο άντρας είχε φαιοχρωμοκύττωμα, έναν σπάνιο όγκο, ο οποίος οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Ο ασθενής ήρθε στην Αμερική, όπου εγώ έκανα τη θεραπεία του νοσήματος. Το ζευγάρι δεν είχε τεκνοποιήσει ακόμη. Στη συνέχεια αποφάσισε να τεκνοποιήσει και να αποφύγει τη γέννηση ενός παιδιού που θα είχε προδιάθεση για τον όγκο αυτό. Έτσι, έγινε ο γενετικός έλεγχος και αφού διέγνωσα τη γενετική διαταραχή, δηλαδή το γονίδιο που προκαλεί διάφορους όγκους, κυρίως όμως το φαιοχρωμοκύττωμα, έδωσα τις πληροφορίες σε ένα Κέντρο στην Ελλάδα, όπου έγινε τεχνητή γονιμοποίηση, και στη συνέχεια, μετά το γενετικό έλεγχο των εμβρύων, εμφυτεύτηκαν στη γυναίκα τα έμβρυα που δεν είχαν την μετάλλαξη. Τα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί ακόμη”εξηγεί ο κ. Στρατάκης.

Αντικείμενο της έρευνας του Έλληνα επιστήμονα είναι οι όγκοι του ενδοκρινικού συστήματος και κυρίως οι όγκοι της επίφυσης και των επινεφριδίων, όπως τα φαιοχρωμοκυττώματα και τα παραγαγγλιώματα. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και της Ανάπτυξης του Ανθρώπου των ΗΠΑ, το οποίο διευθύνει ο κ. Στρατάκης, λειτουργούν περίπου 80 Εργαστήρια, τα οποία ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα έρευνας, από την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη λειτουργία των γαμετών και τη γονιμοποίηση.

“Το δικό μου Εργαστήριο ασχολείται με καρκίνους των παιδιών, άλλα Εργαστήρια ασχολούνται με την παχυσαρκία, με πολλές ενδοκρινείς παθήσεις και με παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δεν έχει μεγάλη γκάμα καρκινικών μελετών, διότι αυτές, στην Αμερική, δεν αντιμετωπίζονται από το δικό μας Ινστιτούτο αλλά από το Αντικαρκινικό. Εγώ, επειδή ασχολούμαι με τους καρκίνους των παιδιών, συνεργάζομαι πάρα πολύ στενά με το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο. Θα έχετε ακούσει για τα εμβόλια κατά του καρκίνου και για τα καινούργια φάρμακα, τα οποία βγαίνουν από την ανίχνευση γονιδίων. Μαθαίνοντας περισσότερα για το τι κάνουν τα γονίδια, καθίσταται δυνατό να σχεδιαστούν φάρμακα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το οποίο προκαλούν τα γονίδια αυτά” καταλήγει ο κ. Στρατάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην Ελλάδα στο αφιέρωμα του iatropedia

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου