Το παιδί κάνει συνέχεια εμετό: Τι πρέπει να κάνετε

εμετός
Την εποχή αυτή, με τους πρώτους συνωστισμούς των παιδιών στις νέες σχολικές τάξεις, πολλά παιδάκια κολλάνε ιώσεις που προκαλούν εμετούς. Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε ιούς είναι ιδιαίτερα συχνές σε παιδιά των παιδικών σταθμών και αποτελούν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους είναι στην νηπιακή ηλικία.

Όταν ο εμετός ταλαιπωρεί ένα παιδί πρέπει να διακόψουμε την χορήγηση υγρών (νερό, αφεψήματα, γάλα, χυμοί) και στερεών τροφών από το στόμα για τρεις περίπου ώρες. Με τη στέρηση αυτή δίνουμε χρόνο στο στομάχι του παιδιού ηρεμήσει.

Σταδιακά μετά τις τρεις ώρες χορηγούμε αρχικά σε μικρές ποσότητες (με κουταλάκι του γλυκού) ηλεκτρολυτικά διαλύματα, ή νερό κάθε 5 λεπτά και αν δεν κάνει εμετό τα υγρά αυτά, ή αν μειωθεί το αίσθημα ναυτίας,τότε μόνο χορηγούμε μικρές ποσότητες από ελαφριές τροφές, όπως φιδέ, λαπά ή μια φρυγανιά. Ο εμετός υποχωρεί συνήθως με τη διατροφή αυτή και καθώς η ίωση κάνει τον κύκλο της χρειάζονται 1-2 μέρες για να σταματήσουν τα συμπτώματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επανασίτιση πρέπει να γίνεται προσεχτικά. Δεν χορηγούμε μεγάλες ποσότητες τροφής και παρακολουθούμε την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού. Η διατροφή που κάνουμε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι ελαφριά, με αμυλούχες (ρύζι, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι) καθώς και με προσεχτική χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα,γιαούρτι). Φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο επιτρέπονται.

Αν, παρά τη στέρηση τροφής και υγρών, το παιδί συνεχίζει να κάνει εμετούς, τότε υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως στεγνή γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, στεγνό δέρμα, ατονία και καταβολή. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το παιδί και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Στο νοσοκομείο χορηγούνται με ορό ενδοφλέβια υγρά, ώστε να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να σταματήσει ο εμετός.

Φάρμακα για την διακοπή των εμετών δεν χορηγούνται στα παιδιά στις περιπτώσεις των ιώσεων, καθώς προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Ο παιδίατρός σας θα κρίνει μετά την εξέταση του παιδιού, αν έχει αφυδατωθεί και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

http://kidshealth.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γονείς προσοχή: Νέα επιβλαβής «μόδα» για τα παιδιά στα social media – Η «πρόκληση της γόμας» [pic, vid]

Τι κάνουν τα αναψυκτικά στα δόντια – Το βίντεο που ΠΡΕΠΕΙ να δει κάθε παιδί

Χοληστερίνη: Προσοχή στα όρια για ενήλικες αλλά και παιδιά – Όλες οι τιμές

Παιδιά και έκθεση σε οθόνες: Ποτέ πάνω από 3 ώρες/ημέρα λένε οι ειδικοί

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends