Το παιδί κάνει συνέχεια εμετό: Τι πρέπει να κάνετε

  • Iatropedia newsroom
εμετός
Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε ιούς είναι ιδιαίτερα συχνές σε παιδιά των παιδικών σταθμών και αποτελούν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, όταν τα παιδιά τους είναι στην νηπιακή ηλικία.

Τι κάνουμε στην αρχή

Όταν ο εμετός ταλαιπωρεί ένα παιδί πρέπει να διακόψουμε την χορήγηση υγρών (νερό, αφεψήματα, γάλα, χυμοί) και στερεών τροφών από το στόμα για τρεις περίπου ώρες. Με τη στέρηση αυτή δίνουμε χρόνο στο στομάχι του παιδιού ηρεμήσει.

Σταδιακά μετά τις τρεις ώρες χορηγούμε αρχικά σε μικρές ποσότητες (με κουταλάκι του γλυκού) ηλεκτρολυτικά διαλύματα, ή νερό κάθε 5 λεπτά και αν δεν κάνει εμετό τα υγρά αυτά, ή αν μειωθεί το αίσθημα ναυτίας,τότε μόνο χορηγούμε μικρές ποσότητες από ελαφριές τροφές, όπως φιδέ, λαπά ή μια φρυγανιά. Ο εμετός υποχωρεί συνήθως με τη διατροφή αυτή και καθώς η ίωση κάνει τον κύκλο της χρειάζονται 1-2 μέρες για να σταματήσουν τα συμπτώματα.

Τι κάνουμε σε δεύτερη φάση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επανασίτιση πρέπει να γίνεται προσεχτικά. Δεν χορηγούμε μεγάλες ποσότητες τροφής και παρακολουθούμε την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού. Η διατροφή που κάνουμε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι ελαφριά, με αμυλούχες (ρύζι, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι) καθώς και με προσεχτική χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα,γιαούρτι). Φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο επιτρέπονται.

Προσοχή στην αφυδάτωση

Αν, παρά τη στέρηση τροφής και υγρών, το παιδί συνεχίζει να κάνει εμετούς, τότε υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως στεγνή γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, στεγνό δέρμα, ατονία και καταβολή. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το παιδί και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Στο νοσοκομείο χορηγούνται με ορό ενδοφλέβια υγρά, ώστε να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να σταματήσει ο εμετός.

Φάρμακα για την διακοπή των εμετών δεν χορηγούνται στα παιδιά στις περιπτώσεις των ιώσεων, καθώς προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Ο παιδίατρός σας θα κρίνει μετά την εξέταση του παιδιού, αν έχει αφυδατωθεί και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Πηγή: http://kidshealth.org