Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: Δράσεις και Ενημέρωση στο προσκήνιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Στις 14 Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Ο όρος «συγγενής καρδιοπάθεια» υποδηλώνει ένα εκ γενετής ανατομικό και λειτουργικό πρόβλημα της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων οφειλόμενο σε μη φυσιολογική ανάπτυξή τους κατά την εμβρυϊκή ζωή (συγγενές = εκ γενετής).

Συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζονται σε περίπου 8-10 παιδιά ανά 1000 γεννήσεις και συνήθως αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός όπου ουδεμία ευθύνη φέρεται από τους γονείς ή το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η κληρονομικότητα έχει μικρή μόνο σχέση.

Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αντιμετωπίσιμες ασθένειες λόγω της προόδου της καρδιοχειρουργικής, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην καρδιολογία των παθήσεων αυτών. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, είναι ήπιας μορφής και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, ενώ άλλοτε τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά την γέννηση του.

Η κινητική εξέλιξη ενός παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια αλλά και η αναπνευστική του λειτουργία μπορεί να μην είναι αντίστοιχη με αυτή των υγιών παιδιών επηρεάζοντας σοβαρά την καθημερινότητά του και την ποιότητα της ζωής του.  Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα μέσω της φυσικοθεραπείας. Εάν είμαστε ευαισθητοποιημένοι, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την πιθανή ύπαρξη προβλήματος σε πρώιμο στάδιο και να απευθυνθούμε στον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει την κινητικότητά και την αντοχή του, διευκολύνοντάς το να ανταπεξέλθει όσο το δυνατό καλυτέρα στις καθημερινές του ανάγκες.

To ΙΑΣΩ Παίδων για την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΙΑΣΩ «δίπλα σας» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, το ΙΑΣΩ Παίδων βρίσκεται δίπλα στο Σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού» με στόχο να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των παιδιών. Το ΙΑΣΩ Παίδων θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα, διαγνωστικές εξετάσεις και εξέταση σε Καρδιολόγο.

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την έγκαιρη διάγνωση και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κάθε παιδοκαρδιολογικού περιστατικού. Επιπρόσθετα, μαζί με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική αποτελούν το Κέντρο διάγνωσης και θεραπείας Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού»… Στηρίζει την Καρδιά του Παιδιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού» με το μήνυμα «Στηρίζουμε την «Καρδιά του Παιδιού» με την καρδιά μας» θα δέχεται σήμερα 14 Φεβρουαρίου, τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές δωρεές στο τηλέφωνο 210 3218488, ή στην ιστοσελίδα της και στο Facebook.

Για σήμερα ο Σύλλογος προγραμματίζει τις εξής δράσεις:

  • Οι εθελοντές τις «Καρδιάς του Παιδιού», θα βρίσκονται στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος από τις 10 π.μ. – 4 μ.μ. και θα πραγματοποιήσουν στοχευμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα των Συγγενών Καρδιοπαθειών. Η δράση θα περιλαμβάνει μικρά δωράκια για τους μικρούς μας φίλους, καθώς και δωρεάν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.
  • Στα Τρίκαλα, εσπερίδα με θέμα τις «Συγγενείς καρδιοπάθειες». Διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων με συν-διοργανωτές, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.