Όταν το παιδί πονάει στην κοιλιά τι φταίει;

  • Iatropedia
Ο κοιλιακός πόνος είναι συχνό σύμπτωμα στις μικρές ηλικίες και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα, δηλαδή η φλεμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αν και η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με σκωληκοειδεκτομή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι΄ αυτό οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάνε έναν πόνο στην κοιλιά, αλλά πάντα να ζητάνε ιατρική εξέταση του παιδιού. Διαβάστε στο iatropedia.gr τα προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Με τον όρο σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζουμε τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μία μικρή προεξοχή στο σημείο που ενώνεται το παχύ με το λεπτό έντερο. Η συγκεκριμένη απόφυση δεν έχει καμία γνωστή λειτουργία. Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί η απόφυση μπορεί να φλεγμαίνει σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο όταν συμβεί απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ποιος είναι σε κίνδυνο για σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία χειρουργείου στην κοιλιακή χώρα σε παιδιά και εμφανίζεται συχνά σε άτομα μεταξύ των 15-30 ετών, ενώ είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

ανορεξία

ναυτία

εμετός

πόνος στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς

πόνος ή ευαισθησία, συνήθως στο κέντρο της κοιλιάς πάνω από τον αφαλό και στη συνέχεια μετατόπιση του πόνου προς την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος αυξάνεται με την κίνηση, το βήχα ή το φτέρνισμα.

χαμηλός πυρετός

διάρροια

δυσκοιλιότητα

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη σκωληκοειδίτιδα;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποτραπεί η σκωληκοειδίτιδα. Ωστόσο, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι λιγότερο συχνή σε άτομα που τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση αφαιρώντας την φλεγμαίνουσα σκωληκοειδή απόφυση (σκωληκοειδεκτομή). Αν όμως δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εμφανίστουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η περιτονίτιδα.

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως, ώστε να εκτιμήσει την κατάστασή σας και να σας συμβουλεύσει για την αντιμετώπιση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πανικοβάλλεστε όταν το παιδί έχει πυρετό;

μάθετε τα πάντα για την αμυγδαλίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη γρίπη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia