Οδηγίες ώστε να γίνουν τα σχολικά κυλικεία συμβατά με την μεσογειακή διατροφή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οδηγίες για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στα κυλικεία και τις καντίνες απέστειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής προς όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του βορείου Τομέα, καθώς εκτιμούν ότι το σχολικό κυλικείο μπορεί να καταστεί βασικό εργαλείο διατροφικής αγωγής και προαγωγής της υγείας.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε πιλοτικά στα εν λόγω σχολεία, ζητήθηκε να μην πωλούνται προϊόντα που ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία, όπως τσίχλες, καραμέλες και αλλαντικά.

Επιτρέπεται μόνο η χρήση βραστής γαλοπούλας, ενώ τα σάντουιτς μπορούν να εμπλουτίζονται με ελιές χωρίς κουκούτσι ή πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά, απαγορεύονται η μαγιονέζα και η μαργαρίνη, ενώ στο «μενού», εκτός από τα φρούτα, έχουν προστεθεί και οι σαλάτες. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί – δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Σημειώνεται ότι στα κυλικεία επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών- χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία-τα αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών, η διάθεση βιολογικών προϊόντων, ενώ απαγορεύεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων, ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.