Όχι ηλεκτρονικά στο παιδικό υπνοδωμάτιο!

  • Iatropedia
Οι γονείς όταν λένε στα παιδιά «και τώρα, ύπνο» πρέπει να το εννοούν και να μην αφήνουν ηλεκτρονικές συσκευές στο παιδικό υπνοδωμάτιο, τονίζουν οι ειδικοί.

Το δωμάτιο των παιδιών πρέπει να είναι χώρος απαλλαγμένος από τηλεοράσεις, υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια και λοιπές συσκευές με οθόνες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου τους, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkley της Καλιφόρνια. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τους γονείς που ανησυχούν ότι τα παιδιά τους πρέπει να κοιμούνται περισσότερο απ’ ότι αυτά… νομίζουν αφού βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας Δημοτικού που είχαν στο δωμάτιό τους ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες δεν είχαν την ίδια ποσότητα ή ποιότητα ύπνου συνομηλίκων τους με υπνοδωμάτια «απαγορευμένη ζώνη» για ηλεκτρονικά.

Αν και οι ερευνητές δηλώνουν πως απαιτούνται νέες μελέτες προκειμένου να εξακριβωθεί πόσες ώρες έκθεσης μπροστά ή δίπλα σε μια οθόνη είναι επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών, το σίγουρο είναι ότι λιγότερος ύπνος οδηγεί σε προβλήματα όπως παχυσαρκία και χαμηλές σχολικές επιδόσεις. Αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν επικεντρώνονταν μόνο στην παρουσία τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο ενώ η τελευταία ενοχοποιεί και άλλες μικρές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καταδεικνύοντας ότι όσα παιδιά τις είχαν στο δωμάτιό τους κοιμόταν 21 λεπτά λιγότερο κάθε βράδυ –ο αντίστοιχος χρόνος απώλειας ύπνου σε δωμάτια όπου υπήρχε μόνο τηλεόραση ήταν 18 λεπτά/νύχτα.

Το φως της οθόνης, οι έντονοι ήχοι και η αυξημένη καθιστική δραστηριότητα πριν τον ύπνο μόνο καλό δεν κάνουν, ειδικά σε ηλικίες κάτω των δύο ετών, επισημαίνουν Αμερικανοί παιδίατροι. Οι γονείς θα πρέπει να θέσουν αυστηρά όρια συνολικού χρόνου χρήσης τέτοιων συσκευών (δύο ώρες καθημερινά αρκούν) και να ορίσουν «απαγορευμένες ζώνες» γι’ αυτά στο σπίτι, με το παιδικό δωμάτιο οπωσδήποτε μια από αυτές. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, «για τα παιδιά το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι χώρος αποκλειστικά και μόνο για ύπνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το παιδί γίνεται ένας μικρός Πικάσο.

Τι μπορεί να πάθουν τα παιδιά από τα βιντεοπαιχνίδια-ΦΩΤΟ