Νέο πρωτοποριακό συνδυαστικό εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου Α

  • Iatropedia
Το νέο συνδυαστικό εμβόλιο μας φέρνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν, πιο κοντά στο να τελειώνουμε μια και καλή με τον στρεπτόκοκκο Α.

Το πρωτοποριακό, όπως χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές, εμβόλιο συνδυάζει την πρωτεΐνη SpyCEP με ένα προηγούμενο εμβόλιο, γνωστό ως J8-DT, κάνοντας τους ειδικούς να πιστεύουν πως έφτασε επιτέλους η ώρα του στρεπτόκοκκου. Καιρός ήταν: Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκκος όπως είναι κοινώς γνωστός, ευθύνονται για περίπου 500.000 θανάτους ανά τον κόσμο ετησίως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και στους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Η συνηθέστερη λοίμωξη που προκαλεί είναι αμυγδαλίτιδα, ωστόσο μερικές φορές το βακτήριο υφίσταται μια μετάλλαξη στο DNA του η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωσή του σε άλλους ιστούς του σώματος. Τότε ο στρεπτόκοκκος Α γίνεται πραγματικά επικίνδυνος κι αν δεν αντιμετωπισθεί η λοίμωξη μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ζωή ενός ατόμου, με επιπλοκές όπως βαριά ρευματική καρδιοπάθεια.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές στο Griffith University (Institute for Glycomics) λειτούργησε ικανοποιητικά σε ποντίκια καθώς η πρωτεΐνη που περιέχει επάγει αντισώματα τα οποία προστατεύουν τα λευκά αιμοσφαίρια που θα καταπολεμήσουν την μόλυνση όταν προκύψει η εν λόγω μετάλλαξη. Όπως δηλώνουν στην επιθεώρηση Journal of Immunology, το εμβόλιο πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει εξίσου και σε ανθρώπους, με τις κλινικές δοκιμές να έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους.