Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε βρέφος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας καταγράφηκε χτες στα Γρεβενά. Πρόκειται για ένα αγοράκι μεταξύ 18-24 μηνών που χθες εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα, με αποτέλεσμα ο παιδίατρος να το παραπέμψει επειγόντως στο Γενικό Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το αγοράκι νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε άσχημη κλινική κατάσταση, ενώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται μηνιγγίτιδα - πιθανόν μικροβιακή - χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ταυτοποιηθεί η οροομάδα.

Πρόκειται για το 9ο περιστατικό μηνιγγίτιδας από τις αρχές του 2017, ενώ πρόσφατα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης, Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κ. Νταλούκας και πλήθος παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα  έστειλαν το μήνυμά τους στους γονείς αναφέροντας ότι:

«Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας».

Με τον όρο μηνιγγίτιδα ή όταν προσβάλλεται πλην των μηνίγγων και ο εγκέφαλος, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, εννοούμε την φλεγμονή των μηνίγγων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, με συμμετοχή ή μη και του εγκεφάλου, που προκαλείται από ποικιλία αιτίων μικροβιακών και μη.

Από τις υπάρχουσες περιπτώσεις ποσοστό περίπου 60% οφείλεται στην οροομάδα Β.

Η πλέον ευαίσθητη ηλικία είναι αυτή των 0-4 ετών, όπου η επίπτωση μηνιγγιτ\κής μηνιγγίτιδας είναι 9 περιπτώσεις/100.000 παιδιά  της παραπάνω ηλικίας. Η αντίστοιχη επίπτωση στην ηλικία 5-14 ετών είναι 3.5 περιπτ./100.000. Η θνητότητα που καταγράφηκε μεταξύ των προσβληθέντων  ήταν 6%.

Ενημερωθείτε για την μηνιγγίτιδα: