Να κάνει ή όχι το παιδί μου δίαιτα

  • Iatropedia
Μορφή επιδημίας παίρνει σε όλες τις ανεπτυσσόμενες χώρες η παιδική παχυσαρκία. Έτσι πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται αν είναι σωστό το παιδί τους να ακολουθήσει κάποια δίαιτα.

Ενώ είναι καλό να ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας (τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας), είναι σημαντικό να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας τρώει.

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία αφού μεγαλώνουν και αναπτύσσονται κάθε ημέρα. Για το λόγο αυτό κάποιες διαίτες είξαι δυνατόν να μην τους παρέχουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν.

Δεύτερον, ο όρος «δίαιτα» συνήθως οδηγεί σε περιορισμό της τροφής και σε διαμάχες ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά γύρω από το φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να καταναλώνει κρυφά περισσότερες τροφές και επομένως να λαμβα΄νει περισσότερες θερμίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το υπέρβαρο παιδί

Προσπαθήστε τα παιδιά σας να έχουν προγραμματισμένα ισορροπημένα γεύματα

Εφοδιάστε το ψυγείο με υγιεινά τρόφιμα.

Γίνεστε εσείς ένα καλό πρότυπο . Φάτε μαζί με τα παιδιά σας και προσφέρετε τους τα ίδια τρόφιμα που εσείς οι ίδιοι τρώτε.

Ετοιμάστε περισσότερα γεύματα στο σπίτι

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα. Βάλτε όρια στο «χρόνο που παρακολουθεί τηλεόραση, υπολογιστές και άλλα. Μελέτες έχουν δείξει την αλλαγή αυτή και μόνο μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

Εάν ανησυχείτε με το βάρος του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας ή ένα διαιτολόγο ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να κάνετε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Με το να μην κάνετε υπερβολές αλλά εφαρμόζοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του παιδιού θα χάσει τα παραπανίσια κιλά.

πηγή:http://www.healthyeating.org