Μπαμπά μη τρέχεις…Τι έδειξε έρευνα

  • Iatropedia
Έντονο στρες, θλίψη αλλά και τρόμο φαίνεται ότι βιώνουν πολλά παιδιά εξαιτίας της οδηγικής συμπεριφοράς των γονιών τους. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι στην ηλικία τους δεν θα έπρεπε να έχουν τέτοιου είδους φοβίες βιώνουν έντονα τα συναισθήματα αυτά. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 1.000 παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών στην Ευρώπη, το 40% των παιδιών όταν οι γονείς οδηγούν επικίνδυνα ένα στα τρία ανησυχεί και τρομάζει.

Μάλιστα ένα ποσοστό που αγγίζει δύο στα τρία παιδιά (63%) δηλώνουν ότι οι γονείς τους οδηγούν πολύ «επιθετικά».

Τρία στα τέσσερα ανέφεραν ότι οι γονείς χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο μπαμπάς ή μαμά μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε!

Τρία στα τέσσερα ανέφεραν ότι οι γονείς χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο μπαμπάς ή μαμά μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε!

Πως αμύνονται τα παιδιά

Το 22% των παιδιών απάντησε πως αναγκάζονται να χωθούν κάτω από το κάθισμά τους για να κρυφτούν. Ενδεικτικό είναι ότι ένα στα πέντε παιδιά ζητάει από την μαμά ή τον μπαμπά να αλλάξουν τον τρόπο που οδηγούν, αλλά αυτοί αδιαφορούν.

Σχεδόν δύο στα 10 από αυτά είπαν ότι γραπώνονται από το κάθισμα, αντιδρώντας στην ταχύτητα με την οποία οδηγούν οι γονείς τους.

Στη δημοσκόπηση, το 23% των παιδιών δήλωσε ότι έχει βρεθεί σε ατύχημα, με υπεύθυνο οδηγό είτε τη μαμά είτε τον μπαμπά, όμως τέσσερα στα πέντε παιδιά (80%) ισχυρίστηκαν ότι ο μπαμπάς είναι πιο πιθανό να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα.

Όπως δήλωσε ο Tιμ Μπέιλι, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας ελαστικών- εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα – και ειδικός σε θέματα ασφάλειας,«από τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτονται αλλά και τονίζονται κάποιες σοβαρές αστοχίες, κακές οδηγικές συνήθειες αλλά και το μείζον θέμα της αγενούς συμπεριφοράς εκατομμυρίων οδηγών.

Όμως, αν μέναμε απλά στην οδηγική διάδραση μεταξύ οδηγών – ενηλίκων ατόμων η υπόθεση ίσως ήταν πιο απλή. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι η επίδραση αυτών των συμπεριφορών στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως το παιδί δεν βλέπει καλά; Μάθετε τι φταίει!