Μήπως το μωρό έχει ίκτερο; Όλα τα σημάδια

  • Iatropedia
Μια συχνή πάθηση η οποία ταλαιπωρεί σχεδόν όλα τα βρέφη προκαλώντας έντονη ανησυχία στους γονείς είναι ο ίκτερος. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση, ιδιαίτερα σε πρόωρα μωρά και μερικά που θηλάζουν. Ο ίκτερος συμβαίνει συνήθως επειδή το συκώτι του μωρού δεν είναι αρκετά ώριμο για να απαλλαγεί από την χολερυθρίνη στο αίμα.

Ο ίκτερος στα βρέφη είναι ένας κίτρινος αποχρωματισμός στο δέρμα, που συμβαίνει γιατί το αίμα του μωρού περιέχει περισσότερες ποσότητες της χολερυθρίνης (δις-θη-ROO-bin).

Η Θεραπεία συχνά δεν είναι απαραίτητη και οι περισσότερες περιπτώσεις που χρειάζονται θεραπεία ανταποκρίνονται καλά σε μη επεμβατική θεραπεία. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, ένα υψηλό επίπεδο χολερυθρίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα

Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών είναι ένα σημάδι του ικτέρου νηπίων που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης ημέρας μετά τη γέννηση.

Για να ελέγξετε το βρέφος , πιέστε ελαφρά στο μέτωπο ή τη μύτη του μωρού σας. Αν το δέρμα φαίνεται κίτρινο όπου πατήσατε, είναι πιθανό το μωρό σας έχει ήπια ίκτερο. Αν το μωρό σας δεν έχει ίκτερο, το χρώμα του δέρματος θα πρέπει απλά να είναι λίγο ελαφρύτερο από το κανονικό χρώμα του για μια στιγμή.

Εξετάστε το μωρό σας σε καλές συνθήκες φωτισμού, κατά προτίμηση στο φυσικό φως της ημέρας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μια πολιτική της εξέτασης μωρά για ίκτερο πριν από την απόρριψη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να εξεταστεί νεογέννητα για ίκτερο κατά τη διάρκεια συνήθων ιατρικών ελέγχων και τουλάχιστον κάθε οκτώ έως 12 ώρες, ενώ στο νοσοκομείο.

Το μωρό θα πρέπει να εξετάζεται για ίκτερο μεταξύ του τρίτου και έβδομη ημέρα μετά τη γέννηση, όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης συνήθως αιχμής.

Καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας όταν:

Δέρμα του μωρού γίνεται πιο κίτρινο

Δέρμα του μωρού φαίνεται πιο κίτρινο στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια

Τα λευκά των ματιών του μωρού δείχνουν κίτρινα

Το μωρό φαίνεται άρρωστο ή είναι δύσκολο να ξυπνήσει

Δεν παίρνει βάρος

Ο ίκτερος διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες

Πηγή Mayo Clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες ασθένειες φαίνονται στα μάτια μας;