Μια εφαρμογή στο κινητό βοηθά τα παιδιά να βρίσκουν τους γονείς τους!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πολύ λίγα παιδιά γνωρίζουν τον αριθμό του τηλεφώνου των γονιών τους . Παρ 'όλα αυτά, αυτή η 10-ψήφια σειρά αριθμών μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια, ή ακόμα και να σώσει ζωές, για τα παιδιά που βρεθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση μεταξύ των παιδιών και ενηλίκων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe) εγκαινιάζει το Remumber, μία εφαρμογή για το κινητό που βοηθά τα παιδιά να απομνημονεύσουν τον αριθμό τηλεφώνου των γονιών τους μέσα από μια απλή, επαναλαμβανόμενη δράση.

Απ’ την στιγμή που τα παιδιά έχουν συνηθίσει να θυμούνται τους κωδικούς κλειδώματος της συσκευής τους, επειδή τα χρησιμοποιούν καθημερινά, η εφαρμογή αλλάζει αυτό το τυχαίο κωδικό στον αριθμό τηλεφώνου των γονιών τους. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να απομνημονεύσουν σταδιακά σχετικούς αριθμούς τηλεφώνου, επιτρέποντάς τους να ασκούν ένα συγκεκριμένο αριθμό δεκάδες φορές την ημέρα. Με τις καλοκαιρινές διακοπές που πλησιάζουν γρήγορα, η καμπάνια αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή: 1.000 παιδιά χάνονται για παράδειγμα στις ακτές του Βελγίου κάθε χρόνο.

Χρειάζονται μόνο 20 δευτερόλεπτα από την απόσπαση της προσοχής

Οι περισσότεροι γονείς έχουν βιώσει αυτό σε κάποιο σημείο της ζωής τους: μονάχα μια στιγμή της απόσπασης της προσοχής είναι αρκετή για ένα παιδί να εξαφανιστεί. Η Missing Children Europe φέρνει πρακτικές και δημιουργικές λύσεις για να βοηθήσει τα παιδιά να απομνημονεύσουν τους αριθμούς τηλεφώνου των γονιών τους, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ιδέα είναι για τα παιδιά να μάθουν τον αριθμό τηλεφώνου τμηματικά, χρησιμοποιώντας το ως τον κώδικο του smartphone ή tablet που το παιδί χρησιμοποιεί. Η Delphine Moralis, Γενική Γραμματέας του Missing Children Europe, τονίζει: «Με την εφαρμογή Remumber, επιδιώκουμε να εστιάσουμε την προσοχή των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και για την πρόληψη της κατάστασης πανικού, βοηθώντας άμεσα τα παιδιά. Γνωρίζοντας έναν αριθμό τηλεφώνου απέξω μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια των παιδιών, όταν οι γονείς δεν είναι κοντά. Ενδυναμώνει το παιδί για να αποφύγει μια δυσάρεστη κατάσταση, καλώντας τους γονείς τους και δίνοντάς τους τη τοποθεσία τους. Με τις καλοκαιρινές διακοπές τόσο κοντά, οι οικογένειες πρέπει να ενημερώνονται για κάποιες απλές προφυλάξεις: διακοπές στο εξωτερικό και ταξίδια σε μέρη γεμάτα με τουρίστες αυξάνουν τις πιθανότητες εξαφάνισης των παιδιών. Επομένως, είναι σημαντικό για τα παιδιά να παρέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιδράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό το είδος καταστάσεων. Η εγκατάσταση της εφαρμογής μπορεί επίσης να προσφέρει μια καλή ευκαιρία για την αντιμετώπιση του θέματος της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας και να θέσει κάποια συμφωνία μεταξύ του γονέα και του παιδιού, ιδιαίτερα λίγο πριν από τις διακοπές».

Remumber: Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την ασφάλεια των παιδιών

Η τεχνολογία σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών. Από πολύ μικρή ηλικία είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet. Η Laurent Dochy, η Διευθύντρια Δημιουργικού της εταιρείας, Famous στις Βρυξέλλες τονίζει: «Η νέα γενιά είναι συνδεδεμένη και κινητή, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η μεγάλη πλειοψηφία χρησιμοποιεί τακτικά κινητές συσκευές που προστατεύονται με κωδικό κλειδώματος που τον ξέρουν απ ‘έξω, αλλά δεν έχει καμία χρησιμότητα πέρα από αυτό για εκείνους. Η εφαρμογή Remumber μετατρέπει αυτήν την καθημερινή δράση σε κάτι χρήσιμο που μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από τον κίνδυνο».

Πώς λειτουργεί;

Η ιδέα είναι απλή: η εφαρμογή παίζει τον ρόλο του κωδικού κλειδώματος του smartphone ή του tablet. Μόλις εγκατασταθεί η εφαρμογή, μπορείτε απλά να εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου για να τον απομνημονεύσει και η συσκευή στη συνέχεια θα κλειδωθεί μέσα από το πρόγραμμα Remumber. Τα παιδιά απομνημονεύουν τον αριθμό σταδιακά: τα πρώτα τέσσερα ψηφία πρέπει το παιδί να τα μάθει απ’έξω και στη συνέχεια αν έχει κολλήσει και χρειάζεται μια ένδειξη για τα επόμενα νούμερα, τότε οι υπόλoιποι αριθμoί φωτίζονται.

Όταν το παιδί επιτύχει την απομνημόνευση ολόκληρου του κωδικού, οι γονείς ενημερώνονται μέσω e-mail και μπορούν στη συνέχεια να εισάγουν ένα νέο αριθμό για να απομνημονεύσει (το παιδί), να αφήσουν τον αρχικό αριθμό, ή τέλος να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή.

Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες του Android. Για να την εγκαταστήσετε, απλά κατεβάστε την εφαρμογή και ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται.

Μακροπρόθεσμη μνήμη

Όταν ήμασταν νέοι, απομνημονεύαμε τους αριθμούς τηλεφώνου του καθενός, καθώς τους χρησιμοποιούσαμε συνέχεια. Σήμερα, υπάρχει μια τάση να βασιζόμαστε στην λίστα επαφών του κινητού τηλεφώνου μας. Είναι το ίδιο για τους νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν τους αριθμούς απ’έξω. Αλλά είναι μέσω αυτής της επανάληψης που έχουμε αναπτύξει μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο Boris Nikolai Konrad, νευροεπιστήμονας και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μνήμης, εξηγεί : «Επειδή τα παιδιά πληκτρολογούν με το χέρι τον ίδιο αριθμό πολλές φορές την ημέρα, γίνεται μια φυσική ρουτίνα, επίσης γνωστή ως μνήμη των μυών. Η πρακτική της ανάκτησης είναι απαραίτητη για την μεταφορά των πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Δεν είναι μόνο για να είσαι σε θέση να απαγγείλεις έναν αριθμό, αλλά και για να θυμάται το σώμα αυτές τις πληροφορίες».

Πανευρωπαϊκή έναρξη

Το πρόβλημα των παιδιών που δεν γνωρίζουν τους αριθμούς τηλεφώνου είναι πια παγκόσμιο. Η Remumber είναι μια λύση για όλες τις οικογένειες. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Πολλές οικογένειες διασχίζουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των μελών της «Missing Children Europe» είναι απαραίτητη. Το έργο τους τοπικά και σε εθνικό επίπεδο, συχνά κάνει όλη τη διαφορά. Στο Βέλγιο, ο Οργανισμός «Missing Children Europe» συνεργάζεται στενά με την Child Focus, το Βέλγικο μέλος της.

Σήμερα, γύρω στις 15 χώρες ενώθηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας: η Πορτογαλία , η Ιταλία , η Τσεχία, η Σερβία , η Εσθονία , η Γαλλία , η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αλβανία , η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά συντονίζει αυτή την προσπάθεια στη χώρα μας.

Η Remumber έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, αλλά είναι επίσης διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Οι γονείς μπορούν εύκολα να κατεβάσουν την εφαρμογή στην προσωπική συσκευή τους ή στις κοινές οικογενειακές συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ