Μάθετε πως να ενισχύσετε την άμυνα του μωρού!

  • Iatropedia
Το μωρό έρχεται σε επαφή καθημερινά με ένα σωρό βακτήρια, αφού μπουσουλάει και βάζει στο στόμα του οτιδήποτε βρει μπροστά του. Όμως τα αντισώματά του δεν έχουν φτάσει σε εκείνο το επίπεδο «ωριμότητας» που να του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει πάντα κάθε αρρώστια. Για να ενισχύσετε, λοιπόν, το ανοσοποιητικό του σύστημα, ακολουθήστε 6 απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα.

Της παιδιάτρου Ευθυμίας Άλπου

Θηλάστε το. Το μητρικό γάλα είναι η πολυτιμότερη τροφή για το βρέφος αφού είναι πλούσιο σε αντισώματα ,βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Επομένως, ο θηλασμός θωρακίζει τον οργανισμό του μωρού σας απέναντι σε ασθένειες όπως ωτίτιδες, αλλεργίες, διαρροϊκές κενώσεις, Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου κ.α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και συνέχισή του παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Κι αν ανησυχείτε για τις υπόλοιπες επιπτώσεις καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στοιχεία που να δείχνουν ψυχολογικές ή αναπτυξιακές βλάβες από τον θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή και περισσότερο.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά. Για να αποκτήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται αρκετό ύπνο. Ένα μωρό έως 6 μηνών χρειάζεται πάνω από 18 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ ένα νήπιο ενδέχεται να χρειάζεται ακόμα και 13 ώρες ύπνου.

Για να βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμάται σωστά και καλά, υιοθετήστε συγκεκριμένες συνήθειες γύρω από τον ύπνο που θα κάνουν πιο εύκολη τη μετάβαση στο κρεβάτι του.

Αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό – αποστείρωση. Φυσικά και για τους πρώτους 6 μήνες θα αποστειρώνετε τα σκεύη που χρησιμοποιεί, αλλά με την εισαγωγή στερεών τροφών σταματά και η αποστείρωση.

Το μικρό σας χρειάζεται να έρθει σε επαφή με ορισμένα βακτήρια και ιούς για να δοκιμάσει να τους καταπολεμήσει και να δημιουργήσει αντισώματα, πράγμα που θα του στερήσετε αν το σπίτι σας είναι τόσο καθαρό που μοιάζει αποστειρωμένο.

Επομένως για να έχει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα φροντίστε να καθαρίζετε ικανοποιητικά χωρίς υπερβολές.

Εμβολιάστε το. Τα εμβόλια θωρακίζουν τον οργανισμό του απέναντι σε σοβαρές παιδικές ασθένειες, πολλές από τις οποίες κάποτε ήταν θανατηφόρες. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό, έχει δημιουργηθεί ένα κύμα εναντίωσης στα εμβόλια και μία από τις κύριες δηλώσεις τους είναι πως κάποιες από τις ασθένειες αυτές έχουν εξαφανιστεί.

Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πλέον δεν συναντάται, για παράδειγμα, η φυματίωση είναι γιατί ο κόσμος εμβολιάζεται.

Καλή διατροφή. Φροντίστε ώστε το περιεχόμενο του πιάτου του να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να παραμένει υγιές.

Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, οι φράουλες αλλά εξίσου σημαντική είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και υδατανθράκων από προϊόντα ολικής αλέσεως (σκούρο ρύζι, μακαρόνια και ψωμί ολικής αλέσεως).

Πείτε όχι στο παθητικό κάπνισμα. Τα παιδιά που είναι παθητικοί καπνιστές είναι πιο επιρρεπή σε ωτίτιδες, κρύωμα, βρογχίτιδα και άσθμα. Ακόμα και αν καπνίζετε στο σπίτι όταν αυτά λείπουν, οι τοξίνες από τον καπνό παραμένουν στα έπιπλα και στα χαλιά.

Επομένως, η καλύτερη λύση είναι να δεσμευτείτε ότι θα καπνίζετε μόνο εκτός σπιτιού ή, ακόμα καλύτερα, ότι θα κόψετε το κάπνισμα.

Ευθυμία Άλπου

Παιδίατρος

Email: alpou.efi@gmail.com