Μάθε πόσο θα ψηλώσεις!

  • Iatropedia
Το τελικό ύψος των ενηλίκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Ίσως τα γονίδια, τα οποία θα πάρετε από τους γονείς σας, παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό σας ύψος.

Ο καλύτερος τρόπος για να κοιτάξουμε μπροστά είναι νε δούμε τους γονείς μας. Αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την ανάπτυξη μας. Τυχόν χρόνιες ασθένειες που έχετε, η διατροφή και διάφορες άλλες καταστάσεις επηρεάζουν το τελικό μας ύψος.

Μπορείτε όμως εφαρμόζοντας λίγα μαθηματικά, να προσδιορίσετε το τελικό σας ύψος.

Ο τύπος που ακολουθείτε στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, από τον Καθηγητή Παιδιατρικής Μ. Ε. Geffner, MD είναι:

Για τα κορίτσια: [(ύψος πατέρα – 5 ίντσες η 12,7εκατ.) + ύψος της μητέρας] δια δύο

Για τα αγόρια: [(ύψος μητέρας + 5 ίντσες η 12,7εκατ) + ύψος πατέρα] δια δύο

Η κορύφωση της αύξησης διαρκεί συνήθως για δύο χρόνια και αρχίζει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα για τα κορίτσια και τα αγόρια.Για τα κορίτσια, αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 9 έως 10 ετών.Τα αγόρια αρχίζουν συνήθως, γύρω στην ηλικία των 11 και με ανώτατη ηλικία των 13 ετών. Αγόρια και κορίτσια σταματούν να μεγαλώνουν στο τέλος της εφηβείας.Τότε οι επιφυσιακές πλάκες των οστών (η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα οστά ) συνενώνονται.

Τελικά η κληρονομικότητα ,η καλή διατροφή και η άσκηση καθορίζουν το τελικό ύψος.