Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου έγινε 20 ετών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» μίλησε στον «ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΣ» για την πορεία που ακολουθεί η χιώτικη εταιρεία εδώ και 20 χρόνια για την στήριξη παιδιών σε επίπεδο ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής.

Το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» , που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996 από 14 επιστήμονες και έφτασε σήμερα να μετρά 100 άτομα προσωπικό, 6 δομές σε Χίο και Αθήνα, 118 εθελοντές και 49 άτομα πρακτικούς ασκούμενους, είναι ένα επίτευγμα ανθρώπων της Χίου..

Η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Βιβή Σιδηροφάγη έχει καταφέρει στα 20 χρόνια λειτουργίας του να υποστηρίξει πάνω από 5.600 παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους.

Όπως λέει ίδια, «το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου βασίστηκε στο κοινό όραμα και τη φιλοσοφία μιας ομάδας: να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειες τους με κεντρικό πρωταγωνιστή τον «άνθρωπο» και τη βελτίωση ποιότητας της ζωής του. Η ομάδα μας από την αρχή ακολούθησε τους «κανόνες» της συνεργατικότητας. Όλοι είχαν λόγο και μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στην ομάδα αυτή υπήρχαν άνθρωποι που είχαν πολύ περισσότερη εμπειρία, αλλά καθενός η άποψη και η σκέψη ακουγόταν και ήταν σεβαστή. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε ότι έγινε πάρα πολύ εσωτερική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής. Αποδείχθηκε ότι βοηθάει να μαθαίνεις από τους μεγαλύτερους ή τους πιο έμπειρους. Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν και γίναμε ομάδα, γίναμε παρέα και όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στηρίζεται στο πνεύμα της ομαδικότητας. Όταν μια ομάδα συνεργάζεται υπάρχει συνοχή, αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη μεταξύ των μελών της προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος».