Και μια ευχάριστη είδηση- μείωση στο μισό των παιδικών θανάτων

  • Iatropedia
Επιτέλους και μια ευχάριστη είδηση. Όπως ανακοίνωσε σε έκθεση τους τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες οι οποίες μπορούν να προληφθούν έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1990 χάρις στη γρηγορότερη αντίδραση των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις περιοχές του κόσμου...

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 6,9 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν πριν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ζωής τους το 2011, σε σχέση με περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά που πέθαναν το 1990.

Παρά την πρόοδο αυτή, επισημαίνει η Διυπηρεσιακή Ομάδα του ΟΗΕ για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας (IGME), περίπου 19.000 παιδιά εξακολουθούσαν καθημερινά να πεθαίνουν το 2011 και το 40% από αυτά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Στην υπηρεσία αυτή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Οι ασθένειες και οι παθήσεις οι οποίες μπορούν να προληφθούν και προκαλούν θανάτους παιδιών είναι η πνευμονία, επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, διάρροια, επιπλοκές κατά τον τοκετό και ελονοσία.

Ακόμη και με τη μείωση κατά 50% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, η πρόοδος αυτή παραμένει μικρότερη του παγκόσμιου στόχου για τη μείωση των θανάτων κατά δύο τρία μέχρι το 2015, σύμφωνα με τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας.

Η μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας διαφέρει, ωστόσο, από τη μια περιοχή στην άλλη. Η έκθεση αναφέρει ότι σε χώρες της ανατολικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής παρατηρείται μείωση των ποσοστών αυτών κατά δύο τρίτα, ενώ στην υποσαχάρεια Αφρική και τη νότια Ασία η μείωση ήταν πιο περιορισμένη.