Η παχυσαρκία της μητέρας «ενοχοποιείται» για προβλήματα στα παιδιά

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη τους έχουν περισσότερες πιθανότητες από αυτές με κανονικό βάρος, να γεννήσουν παιδιά που θα παρουσιάσουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους, καθώς και ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μελέτη που καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα μετά από παρατήρηση και ιατρική παρακολούθηση 1.311 παιδιών και της μητέρας τους και διήρκησε από το 2005 ως το 2012.

Τα αποτελέσματά της ήταν ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών, αν και τα περισσότερα στην ηλικία των 6 ετών είχαν τα ίδια φυσιολογικό βάρος, παρουσίασαν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα στην ανάπτυξή τους καθώς και ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Μάλιστα οι περιπτώσεις αυτισμού ήταν κατά τρεις φορές αυξημένες σε σχέση με παιδιά μητέρων φυσιολογικού βάρους ενώ το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας αυξημένο κατά τέσσερεις φορές.

Η Heejoo Jo, του Center for Disease Control and Prevention της Ατλάντα, εξηγεί πως οι ως τώρα μελέτες δεν ανέλυσαν μεν τον μηχανισμό που οδηγεί σ’ αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα ίδια τα αποτελέσματα των μελετών έδωσαν αυτό το συμπέρασμα.

Αυτό που συνιστάται τώρα στις παχύσαρκες γυναίκες είναι να φροντίζουν να εξετάζεται για όλα αυτά τα προβλήματα το μωρό τους όταν γίνει εννέα, δεκαοκτώ και εικοσιτεσσάρων μηνών.