Οι κίνδυνοι που κρύβονται στις παιδικές Αποκριάτικες στολές!

  • Iatropedia
Προ των πυλών βρίσκονται οι Απόκριες.. Τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τις Απόκριες αφού η περίοδος αυτή είναι συνυφασμένη με την χαρά την διάσκεδαση αλλά και την μεταμφίεση. Για τους γονείς όμως θα πρέπει να είναι περίοδος επαγρύπνησης, καθώς οι Αποκριάτικες στολές των παιδιών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε πλήρως για την επικινδυνότητα των διαφόρων αξεσουάρ, όπως τα σπρέι, τα κομφετί, οι σερπαντίνες, και οι μπογιές καθώς επίσης ποιες είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας για τις παιδικές στολές.

Της παιδιάτρου Νίκης Μανάκου

Οι στολές

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι στολές. Πρέπει να είναι από μη εύφλεκτο υλικό, το οποίο πρέπει να αναγράφεται σε ταμπελάκι στο εσωτερικό του ενδύματος. Κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα. Αν πρόκειται για συνθετικό, είναι απαραίτητο να φοράμε στο παιδί βαμβακερά ρούχα μέσα από τη στολή του, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα του με το υλικό. Έτσι αποφεύγονται πιθανές αλλεργίες (κρίσεις βρογχικού άσθματος, κνιδωτικά εξανθήματα).

Για την ασφάλεια του παιδιού η στολή πρέπει να κλείνει με κούμπωμα Velcro (όχι κουμπιά ή φερμουάρ), ώστε να αποσπάται γρήγορα αν αυτό είναι επιτακτικό (πχ σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων)

Κορδόνια στο παιδικό ένδυμα. Οι αποκριάτικες παιδικές στολές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας των παιδικών ενδυμάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών τα παιδικά ενδύματα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ασφάλειας CYS ΕΝ 14682:2007 για τα κορδόνια:

– Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

– Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

– Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

– Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

– Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.

– Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

– Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

– Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.

– Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν, από το κάτω άκρο του μανικιού.

Διακοσμητικά ή άλλα υλικά που αποσπώνται εύκολα. Τα αποκριάτικα ενδύματα δεν πρέπει να έχουν υλικά (π.χ κουμπιά, χάντρες) που είναι δυνατό να αποσπασθούν και να καταπωθούν, από παιδιά μικρής ηλικίας.

Χρώμα της στολής. Προτιμούμε τα έντονα λαμπερά χρώματα, σταθερά που δεν ξεβάφουν στο δέρμα, ιδιαίτερα σε στολές εφήβων, που πηγαίνουν σε συνεστιάσεις κατά τις νυκτερινές ώρες, ώστε να είναι ορατοί από τους οδηγούς.

Μέγεθος στολής. Η στολή θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην είναι στενή και προκαλεί δυσφορία στο παιδί, αλλά ούτε πολύ μεγάλη ή μακρυά, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πτώσης.

Οι στολές για βρέφη. Στους περισσότερους γονείς αρέσει να ντύνουν τα βρέφη με αποκριάτική στολή. Οι στολές αυτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ολόσωμα χνουδωτά ενδύματα που προκαλούν δυσφορία ή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος των βρεφών. Αν οι γονείς θεωρούν ότι είναι απαραίτητη τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε πέρα από τις αυστηρές κατασκευαστικές προδιαγραφές των βρεφικών στολών, να τις χρησιμοποιήσουν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Τα υποδήματα

Τα υποδήματα τους πρέπει να είναι άνετα, στο κατάλληλο μέγεθος, επίπεδα, χωρίς προσθήκες ή καλύμματα που μπορεί να πατηθούν από τα παιδιά, με αποτέλεσμα πιθανή πτώση τους στο έδαφος.

Οι μάσκες, το μακιγιάζ και τα καπέλα

Το μακιγιάζ προσώπου (face painting) με υποαλλεργικές, μη τοξικές βαφές είναι καλύτερη επιλογή από τις μάσκες που μπορεί να εμποδίζουν την όραση και να δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού. Δεν τοποθετούμε μακιγιάζ ωστόσο στην περιοχή γύρω από τα μάτια διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών. Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται πριν τη βραδινή κατάκλιση με παιδική λοσιόν ή λάδι. Αν το παιδί επιλέξει τη μάσκα και αρνείται το μακιγιάζ, αυτή θα πρέπει να έχει μεγάλες οπές στην περιοχή των ματιών και του στόματος και να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός και η απαραίτητη ορατότητα. Θα πρέπει, ωστόσο το παιδί να μη φοράει τη μάσκα όταν κινείται σε εξωτερικούς χώρους ή ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια

. Μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας τη βαφή για face painting αναμιγνύοντας τα ακόλουθα υλικά:

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σιταριού
½ κουταλιά της σούπας νερό
1/2 κουταλιά της σούπας ενυδατική κρέμα

2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής που επιθυμείτε

Τα καπέλα επίσης θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην σφίγγουν το κεφάλι του παιδιού ή να γλιστρά προς το πρόσωπο περιορίζοντας την ορατότητα.

Τα αξεσουάρ

Επιλέγουμε αξεσουάρ τα οποία να είναι μαλακής σύστασης και υφής κι εύκαμπτα, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Σπαθιά, μαχαίρια, ή άλλα αξεσουάρ με αιχμηρές γωνίες ή τελειώματα δεν πρέπει να τα δίνουμε στα παιδιά.

Τα αποκριάτικα σπρέι

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τονίζει ότι :

τα αποκριάτικα σπρέι, θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

– δοχείο υπό πίεση

– το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

– να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50ο C

– να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Επιπλέον, οι καταναλωτές πρέπει:

– να επιλέγουμε προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην αγορά.

– να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης, πριν από τη χρήση των σπρέι.

– να μην ψεκάζουμε απευθείας, στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας.

– επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

– να μην καπνίζουμε συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος

– να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας

– να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους

– σε κλειστούς χώρους, που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά, να μεριμνούμε να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες, από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα, γιατί οι αποκριάτικες στολές μπορεί να είναι φτιαγμένες, από ιδιαίτερα αναφλέξιμα υλικά ή τα αποκριάτικα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ύλες.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται, από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως, από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

Η «Καταναλωτική Συνείδηση» αναφορικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο των αποκριών επισημαίνει τα εξής: Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Κομφετί και σερπαντίνες

Δεν πρέπει να δίδονται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης και πνιγμονής. Η σκόνη ή το υλικό που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικό πρόβλημα σε παιδιά που υπάρχει αλλεργικό υπόβαθρο.

Μερικές ακόμη χρήσιμες παράμετροι

– Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μια ακόμη παράμετρος που είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την περίοδο της Αποκριάς. Ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία πρέπει να επιλέξουμε και τα ανάλογα ρούχα που θα ντύσουμε μέσα απο τη στολή τα παιδιά για να μη δυσανασχετούν.

– Σε πάρτι ή συνεστιάσεις που υπάρχει συνωστισμός, ενέχεται κίνδυνος να χάσουμε το παιδί από το οπτικό μας πεδίο. Γι'αυτό χρήσιμο είναι πάνω στη στολή του να τοποθετήσουμε ένα διακριτικό φωσφορούχο αντικείμενο που θα βοηθάει στον γρήγορο εντοπισμό του παιδιού. Μην ξεχνάμε ότι οι στολές πολλές φορές είναι οι ίδιες, ανάλογα με τους παιδικούς ήρωες που είναι περισσότερο δημοφιλείς σε κάθε εποχή.

– Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να προσπαθούν να έχουν σε οπτική επαφή τους γονείς τους και να μην περιμένουν από τους γονείς τους να τα προσέχουν. Έτσι, πριν ξεκινήσουμε να παρευρεθούμε σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, η βασική συμβουλή πρέπει να είναι :” Να μας βλέπεις “ κι όχι “να σε βλέπουμε” γιατί το παιδί μπορεί να απομακρυνθεί έχοντας την εντύπωση ότι οι γονείς του συνεχίζουν να το έχουν στο οπτικό τους πεδίο.

– Επιπλέον, εκπαιδεύουμε τα παιδιά να γνωρίζουν το ονοματεπώνυμό τους και να ζητούν βοήθεια από την αστυνομία, όταν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Ένα ταμπελάκι στο εσωτερικό της στολής με το όνομα του παιδιού και το τηλέφωνο της οικογένειάς του θα βοηθήσει σε τέτοιου είδους δυσάρεστες και αγχωτικές καταστάσεις.

– Οι έντονοι θόρυβοι από αποκριάτικα αντικείμενα που κάνουν θόρυβο και οι μάσκες που φοράμε οι ενήλικες μπορεί να τρομάξουν τα παιδιά. Υπάρχει περίπτωση, ακόμη, ο μεταμφιεσμένος γονιός να μην είναι αναγνωρίσιμος από το παιδί του. Αν αντιληφθούμε τον παιδικό φόβο είναι σημαντικότερο να αποκαταστήσουμε την ηρεμία του παιδιού μας από το να επιμένουμε να διασκεδάσουν με αυτόν τον τρόπο. Σε πολλά παιδιά η έννοια της Αποκριάς, της μεταμφίεσης και του ξεφαντώματος σε έντονα εορταστικό κλίμα δεν ειναι ιδιαίτερα αρεστό, κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.

– Οι κροτίδες και τα βαρελότα είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμία θέση στην παιδική ηλικία.

Εν κατακλείδι, τα παιδιά θέλουν απλές λιτές κινήσεις, από την μεριά των γονιών τους, για να μπουν στο αποκριάτικο κλίμα. Για αυτά είναι μία ακόμη ευκαιρία, για να υποδυθούν ρόλους των φανταστικών τους ηρώων, όπως άλλωστε κάνουν και στην καθημερινότητά τους. Δε χρειάζονται εντυπωσιακές στολές. Η συμμετοχή των γονιών στο παραμύθι τους, είναι το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να βιώσουν ουσιαστικά την Αποκριά.

Νίκη Μανάκου, Παιδίατρος

Αθήνα – Πατήσια

nikimanakou@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν το παιδί δεν ξεκολλά από το Ίντερνετ!

Τι χαρίζουν στα νεογέννητα σε όλο το κόσμο;

Υπερτρίχωση: Ο ''πόλεμος'' με την τρίχα!