Η άθληση δημιουργεί… καλούς μαθητές

  • Iatropedia
Οι αρχαίοι έλεγαν πως όταν το σώμα είναι υγιές, τότε και το μυαλό είναι υγιές. Και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το σώμα μας υγιές, είναι να αθλούμαστε. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, έδειξε ότι οι μαθητές που αθλούνται συστηματικά, παράλληλα με το σχολείο και το διάβασμα τους, παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τους αγύμναστους μαθητές.

Αμερικάνοι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι “αν κάνουμε τους μαθητές να γυμνάζονται περισσότερο ίσως καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα παχυσαρκίας και να καλυτερεύσουμε τους βαθμούς τους στο σχολείο”. Κατέληξαν δε και στο συμπέρασμα ότι οι γυμνασμένοι μαθητές παίρνουν καλύτερους βαθμούς από τους αγύμναστους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, μια απλή εξήγηση που προέκυψε από την έρευνα ήταν πως για να λειτουργεί ο εγκέφαλος καλύτερα, χρειάζεται αερόβια άσκηση και υγιές σώμα.

Οι ειδικοί σύγκριναν τη φυσική κατάσταση με τη σχολική επίδοση μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Τα μισά παιδιά ήταν κορίτσια, τα μισά αγόρια και διαφόρων εθνικοτήτων όπου το 32% ήταν υπέρβαρα και το 28% παχύσαρκα.

Η δοκιμασία ήταν ένα μίλι τρέξιμο ή περπάτημα σε διάδρομο χωρίς κλίση μέσα σε 15 λεπτά το πολύ. Τα αγόρια κατά μέσο όρο το διήνυσαν σε 10 λεπτά και τα κορίτσια σχεδόν σε 11.

Οι μαθητές που είχαν καλή επίδοση στη δοκιμασία αυτή είχαν καλή επίδοση και στα μαθήματά τους ασχέτως ηλικίας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, φύλου ή εθνικότητας.

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση.