H ασθένεια NOMA χτυπά τα παιδιά της Αφρικής. ΦΩΤΟ ΣΟΚ

  • Iatropedia
Στην Αφρική τα παιδιά υποφέρουν από την ασιτία. Στην Αφρική τα παιδιά υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Στην Αφρική τα παιδιά πεθαίνουν από το AIDS. Όμως στην Αφρική υπάρχει και μια άλλη ασθένεια που τσακίζει τα παιδάκια κάτω των 6 ετών. Η ΝΟΜΑ, ή αλλιώς Cancrum Oris...

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θανατηφόρο μικρόβιο γάγγραινας το οποίο εμφανίζεται και χτυπάει μικρά παιδιά που βρίσκονται στο όριο του υποσιτισμού, που δεν έχουν καμία στοματική υγιεινή, που το νερό που πίνουν είναι βρώμικο και γεμάτο μικρόβια. Στην αρχή έλκη και αποστήματα εμφανίζονται στα ούλα, και μετά η νόσος εξαπλώνεται. Τα χείλη και τα μάγουλα πρήζονται ενώ οι πόνοι είναι δυσβάσταχτοι. Το μικρόβιο αυτό κυριολεκτικά κατατρώει ολόκληρη τη σάρκα των μικρών παιδιών γύρω και μέσα από το στόμα. Σε πολλές περιπτώσεις εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Όταν ένα παιδάκι κάτω των 6 προσβληθεί και ζει σε τέτοιες συνθήκες έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει. Επτά με εννιά στα δέκα παιδιά πεθαίνουν, ενώ όσα ζήσουν θα είναι για όλη την υπόλοιπη ζωή τους παραμορφωμένα. Τα περισσότερα από αυτά ζουν μόνα και αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 500.000 στην Αφρική είναι θύματα της ΝΟΜΑ.

Σας προειδοποιούμε οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σκληρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

πως πρέπει να ντύνουμε τα παιδιά μας τον χειμώνα για να μην αρρωστήσουν

τι μπορούμε να πάθουμε από την έλλειψη μαγνησίου

πως αισθάνεται ένα παιδί που χωρίζουν οι δικοί του;

7 εκατομμύρια άνθρωποι με AIDS, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα

γιατί τα μωρά ξυπνούν την νύχτα;