Γονείς: Μόνο δύο στους δέκα εφαρμόζουν όλους τους κανόνες ηλιοπροστασίας

  • Ρούλα Τσουλέα
γονείς
Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί τον κυριότερο αποτρέψιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο οι γονείς κάνουν πολλά λάθη στην ηλιοπροστασία των παιδιών τους.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος, πολλοί γονείς δεν κάνουν όσα πρέπει για την ηλιοπροστασία των παιδιών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μικρής μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Όπως διαπίστωσαν, οι περισσότεροι γονείς (το 83%) κρατούν συχνά τα μικρά παιδιά στη σκιά. Όμως μόνο το 43% τους φορούν καπέλο. Και μόνο το 40% τα ντύνουν με μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια.

Επιπλέον, το 29% χρησιμοποιούν συχνά αντηλιακά σε μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Ωστόσο οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγεται αυτή η τακτική.

Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά τη χρήση αντηλιακού στα μωρά αυτά ως την τελευταία λύση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί αντηλιακό στο μωρό μόνο αν δεν υπάρχει σκιά και επαρκής  ρουχισμός.

Επιπλέον, η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή, σύμφωνα με τις συστάσεις της AAD.

Η μελέτη του Μαϊάμι έδειξε επίσης ότι ο ένας στους τρεις γονείς πιστεύουν πως η αντοχή του δέρματος στον ήλιο είναι μία επίκτητη ικανότητα. Έτσι, προσπαθούν να κάνουν ανθεκτικό το δέρμα των μωρών τους, αυξάνοντας σταδιακά την έκθεσή του στον ήλιο!

«Οι γονείς αυτοί μπορεί να νομίζουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους, αλλά δυστυχώς τα βλάπτουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Keyvan Nouri. «Η έκθεση  στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις προκαλεί δερματικές βλάβες. Και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο».

Ο Dr. Nouri, που είναι καθηγητής Δερματολογίας και Δερματοχειρουργικής, πρόσθεσε πως όλοι μπορεί να εκδηλώσουν δερματικό καρκίνο. Επομένως όλοι, μικροί και μεγάλοι, χρειάζονται την ηλιοπροστασία.

Η ηλιοπροστασία

Η ηλιοπροστασία συνίσταται στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων, που μειώνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου.

Οι βασικοί κανόνες για τα παιδιά είναι:

* Να ντύνονται με δροσερά, μακριά ρούχα. Ιδανικά με βαμβακερές, μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια. Οι μπλούζες πρέπει να είναι φαρδιές και με πυκνή ύφανση. Πρέπει επίσης να είναι στεγνές. Αν βραχούν, χάνουν την αντηλιακή προστασία που παρέχουν.

* Να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό SPF (στις ηλικίες άνω των 6 μηνών). Το αντηλιακό πρέπει να αλείφεται στο δέρμα τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγουν από το σπίτι. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες ή αμέσως μόλις βραχεί το παιδί. Το αντηλιακό πρέπει να αλείφεται και στο δέρμα κάτω από τα ρούχα.

* Να φορούν συνεχώς γυαλιά ηλίου.

* Να κάθονται/παίζουν στην σκιά. Κατά προτίμηση μέσα στην ειδική παιδική τέντα που τα προστατεύει περιμετρικά. Ειδάλλως κάτω από πυκνά σκέπαστρα ή ομπρέλες.

* Να φορούν καπέλο, ακόμα κι όταν βρίσκονται στη σκιά σε υπαίθριο χώρο. Το καπέλο πρέπει να είναι πλατύγυρο.

* Να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο το μεσημέρι, κυρίως από τις 11 π.μ. έως τις 4 το απόγευμα. Τις ώρες αυτές πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και μακριά από τα τζάμια (η UV τα διαπερνά). Και αυτό, διότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (π.χ. θάλασσα, άμμο).

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους ενήλικες.

Ένας κανόνας δεν αρκεί

Ωστόσο το να τηρούν οι γονείς έναν ή μερικούς από αυτούς τους κανόνες δεν παρέχει ικανοποιητική ηλιοπροστασία στα παιδιά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology έδειξε πως μεμονωμένοι οι κανόνες δεν προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

Στην πραγματικότητα, με ηλιακά εγκαύματα κατέληξε το 78% ομάδας εθελοντών που κάθισαν το μεσημέρι κάτω από ομπρέλες χωρίς αντηλιακό.

Το ίδιο συνέβη και στο 25% όσων κάθισαν το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο αλειμμένοι με αντηλιακό με SPF 100.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως, παρότι το αντηλιακό ήταν πιο αποτελεσματικό από την ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους δεν είναι επαρκής από μόνη της για την πλήρη προστασία του δέρματος από τον ήλιο», έγραψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προετοιμασθείτε σωστά για τις διακοπές με το μωρό

Ήλιος: Πως να προστατεύσετε το μωρό όταν κάνετε βόλτα

Αντηλιακά: Τα κυριότερα λάθη που κάνουμε κατά τη χρήση τους