Γιατί το παιδί είναι συνέχεια λυπημένο;

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επηρεαστούν πάρα πολύ. Το πρόβλημα για τους γονείς είναι ότι η κατάθλιψη στα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα ύποπτα συμπτώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ένα όχι τόσο ασήμαντο ποσοστό παιδιών πάσχει από μια ψυχική διαταραχή, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ μίας κακής διάθεσης και των ύποπτων συμπτωμάτων μίας αρχόμενης συναισθηματικής διαταραχής. Τα ύποπτα σημάδια περιλαμβάνουν κακή διάθεση, θλίψη, κλάμματα, ευερεθιστότητα και απομόνωση, τα οποία όμως δεν σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο γεγονός και δεν μπορούν να εξηγηθούν από μία προφανή αιτία.

Για παράδειγμα, αν υπάρξει ένα πένθος στην οικογένεια είναι φυσιολογικό όλοι να είναι θλιμένοι. Αλλά αν αισθάνεστε οτι η αντίδραση του παιδιού σας είναι πολύ ακραία ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Επιπλέον αν η διάθεση του παιδιού σας επηρεάζει την λειτουργικότητά του μπορεί και αυτό να είναι ένα σημάδι που πρέπει να διερευνηθεί. Έτσι αν πέφτει η απόδοση στο σχολείο και έχει χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που τον ευχαριστούσαν στο παρελθόν αυτό πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στο παιδί σας και να προσπαθήστε να μάθετε τι το ενοχλεί. Ότι και αν σας πει μην το υποτιμήσετε. Μπορεί ένα πρόβλημα να μην φαίνεται σημαντικό για εσάς, αλλά να είναι σημαντική υπόθεση για το παιδί σας. Εάν συνεχίζετε να ανησυχείτε επισκεφτείτε έναν ειδικό, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;