Η γέννηση υγιών παιδιών από οροθετικές μητέρες η ευχάριστη νότα στο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
aids
Στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί σημαντικές εργασίες που προσθέτουν νέα δεδομένα για την HIV λοίμωξη.

Από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ηρακλείου αναφέρονται τα ευχάριστα αποτελέσματα γέννησης δέκα παιδιών χωρίς HIV λοίμωξη από οροθετικές μητέρες που ακολούθησαν τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης του HIV. Δηλαδή, ήταν η πολύ καλή θεραπεία που ακολουθούσαν πιστά οι μητέρες, όταν ήταν ακόμα έγκυες, η οποία προστάτευσε το έμβρυο και έτσι το βρέφος γεννήθηκε υγιές. Από διάφορες εργασίες προκύπτει ότι παρά την προσπάθεια ενημέρωσης τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζεται σ’ αυτόν τον πληθυσμό αυξημένο ποσοστό συφιλίδας.

Ενθαρρυντική είναι και η εργασία από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Μονάδα Παιδικού AIDS παρακολουθούνται όλα τα οροθετικά παιδιά (με εξαίρεση δύο περιστατικά στην Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή συνολικά 23 οροθετικά παιδιά ηλικίας 0-18 ετών, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις δύο νέες περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με τον ιό HIV από οροθετικές μητέρες.

Όλα αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε ειδική αγωγή που τα βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό και όλα ανταποκρίνονται καλά στην θεραπεία. Τόσο καλά, μάλιστα, ώστε η μεγαλύτερη ανησυχία των θεραπόντων ιατρών αυτήν τη στιγμή δεν αφορά την βιολογική και σωματική υγεία των παιδιών αυτών, αλλά την ψυχική τους υγεία. Είναι γνωστό ότι σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε δύσκολα κοινωνικά περιβάλλοντα, όπου πολλές φορές οι γονείς τους απουσιάζουν πλήρως από την ζωή τους, ή είναι άποροι και σε δεινή οικονομική κατάσταση, ώστε το σχετικό επίδομα που λαμβάνουν για το οροθετικό παιδί τους είναι και η μοναδική βοήθεια από τις κρατικές δομές.

aids

Δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση μαθητών Β’ και Γ’ λυκείου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος η Εταιρεία σε συνεργασία με την Νoilence ένωσε τις δυνάμεις δημιουργώντας ένα κόσμημα εμπνευσμένο από την ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρχει, να ζει, να ερωτεύεται, να ελπίζει, και να γίνεται αποδεκτός μέσα από τη διαφορετικότητα του. Ένα κόσμημα που σαν σκοπό έχει να αποτυπώσει την σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε “μαζί” ενώνοντας τις δυνάμεις μας με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση, και την στήριξη για την αντιμετώπιση του HIV.

Τα έσοδα θα διατεθούν από την Ε.Ε.Μ.Α.Α. αποκλειστικά για τις ανάγκες οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου Αγία Σοφία!

Το κόσμημα θα διατίθεται κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, 2-4 Δεκέμβρη 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AIDS / HIV: Τα συμπτώματα που επιβάλλεται να γνωρίζουμε όλοι!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 8 «ευαίσθητα» πράγματα που δεν ρωτήσατε ποτέ για τον ιό HIV

28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS 2-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα