Έρευνα: Οι διαφορές προσωπικότητας και ευφυίας μεταξύ αδερφών

  • Iatropedia
Ο καθένας μας ξέρει τα γνωστά στερεότυπα: υπάρχει το έξυπνο, υπεύθυνο πρωτότοκο παιδί, το παιδί-επαναστάτης που είναι το μικρότερο από τα αδέρφια και το μεσαίο παιδί, που είναι το χαλαρό και ήρεμο.

Αλλά αυτά τα στερεότυπα έχουν μικρή ισχύ, τελικά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι “η μεγαλύτερη στην ιστορία που εξετάζει την σειρά γέννησης των αδερφών και την προσωπικότητά τους”.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επάνω σε 377.000 μαθητές γυμνασίου, όπου ειδικοί ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μεν ανώτερο IQ, κατά μέσον όρο, από τα μικρότερα αδέρφια τους, αλλά αυτό είναι της τάξης της μίας μόνο μονάδας. Από την άλλη πλευρά δεν διαπίστωσαν κανένα σημαντικό στοιχείο που να υποστηρίζει ότι η σειρά γέννησης παίζει οποιονδήποτε ρόλο στην συμπεριφορά των παιδιών. Αυτή “μορφοποιείται”, όπως είναι φυσικό, από το περιβάλλον και τις επιρροές μέσα στις οποίες μεγαλώνει το κάθε παιδί.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες ανεπαίσθητες διαφορές στον χαρακτήρα των παιδιών μιας οικογένειας. Τα πρωτότοκα παιδιά ήταν, κατά μέσο όρο, περισσότερο εξωστρεφή, ευχάριστα και ευσυνείδητα. Αλλά αυτές οι διαφορές αποδείχτηκαν πάρα πολύ μικρές.

http://www.csmonitor.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρός κίνδυνος για τα μικρά παιδιά οι ταμπλέτες για το πλυντήριο

Παιδιά: Συμβουλές για ασφάλεια στην παραλία και την πισίνα