Εγκυμοσύνη και υπέρηχος: Σε ποια περίπτωση επιδεινώνει τον αυτισμό του παιδιού!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκυμοσύνη
Η έκθεση του εμβρύου σε διαγνωστικούς υπερήχους κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, στις περιπτώσεις εκείνων των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό, σε συνδυασμό με έναν τύπο γενετικών διαταραχών, μπορεί να συνδέεται με επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Autism Research.

Η μελέτη επάνω στην εγκυμοσύνη και τον αυτισμό διαπίστωσε, ότι τα παιδιά με συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές εκδηλώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα αυτισμού αν έχουν πρότερα εκτεθεί, ως έμβρυα, σε διαγνωστικούς υπερήχους κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

“Από πού προκύπτει αυτή η διαταραχή; Πώς τα παιδιά εκδηλώνουν αυτισμό; Και το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί τα παιδιά με αυτισμό είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους;”, σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Sarra Webb, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ερευνήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών.

“Αυτή η μελέτη εστιάζει στο δεύτερο ερώτημα. Μεταξύ των παιδιών με αυτισμό, ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να έχει υψηλότερο IQ, ή καλύτερη γλωσσική επικοινωνία, ή μειωμένης σοβαρότητας συμπτώματα σε σχέση με ένα άλλο παιδί, που βιώνει τον αυτισμό με πολύ πιο σοβαρό αντίκτυπο στην ζωή του;”, εξήγησε η ίδια.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ λένε, ότι ο διαγνωστικός υπέρηχος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης. Ο δρ Pierre Mourad, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Σιάτλ και καθηγητής μηχανικής και μαθηματικών στο Bothell, επιβεβαίωσε το παραπάνω, επισημαίνοντας: “Πιστεύω, ότι οι συνέπειες των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας θα υποχρεώσουν τον FDA να ενισχύσει τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές του για τους υπερήχους στην εγκυμοσύνη”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2.644 οικογένειες μέσω 12 ερευνητικών κέντρων σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναφέρονται μόνο στο πρώτο τρίμηνο στην εγκυμοσύνη, αφού οι επιδράσεις των υπερήχων κατά τη διάρκεια του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου δεν έδειξαν καμία σύνδεση με τον αυτισμό, σύμφωνα με τον δρ Mourad.

http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς επηρεάζεται το μωρό από το στρες της μητέρας στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Μέχρι πόσα ποτά/εβδομάδα μπορούν να πίνουν οι γυναίκες που θέλουν παιδί

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια- Η άσκηση είναι απαραίτητη

Μοναδικό βίντεο: Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη