Δεκάδες παιδιά Ρομά εξωθούνται στην επαιτεία και στην πορνεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεκάδες παιδιά Ρομά όλων των ηλικιών εξωθούνται από τις οικογένειές τους στην επαιτεία αλλά και στην πορνεία. Τα παιδιά βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, ζουν φρικτές καταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής, Γιώργο Χρούσο, «οι εθελοντές του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» που εξετάζουν και εμβολιάζουν παιδιά Ρομά και παιδιά προσφύγων σε όλη τη χώρα έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου των Ρομά, πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας πέφτουν θύματα από τους ίδιους τους γονείς και συγγενείς τους. Τα παιδιά οδηγούνται σε επαιτεία και πορνεία, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που υπάρχουν» αποκαλύπτει ο καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Γιώργος Χρούσος.

Βλέπουν παιδιά δυστυχισμένα, παιδιά ανεμβολίαστα, παιδιά που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ ιατρό, παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καμία βοήθεια. Τα παιδιά διστάζουν να καταγγείλουν τα φρικτά περιστατικά που βιώνουν και έχουν αφήσει τη ζωή τους στο έλεος του Θεού!».

Την ίδια ώρα μεγάλο αγκάθι αποτελούν και τα «ξεχασμένα» νοσήματα, τα οποία εμφανίζονται στον πληθυσμό των Ρομά και αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Όπως τονίζει ο κ. Χρούσος, «στον κλειστό πληθυσμό των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας, επανεμφανίζονται ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο υγειονομικά κόσμο, όπως η ιλαρά».

Επιπλέον, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ύδρευσης/αποχέτευσης στους καταυλισμούς, επανεμφανίζονται λοιμώξεις που είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από τη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις κινδύνου για την υγεία του γενικού πληθυσμού.

Παράλληλα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών εγκαταλείπει το σχολείο, διότι αφενός μετακινούνται οι οικογένειες λόγω εποχικών εργασιών, αφετέρου υπάρχει ένα κλίμα ρατσισμού στα σχολεία.

«Ολοι μας, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία πρέπει να ενσκήψουμε πάνω στα προβλήματα των παιδιών αυτών και να τα σώσουμε από την κόλαση στην οποία ζουν» σημειώνει ο κ. Χρούσος, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» απέστειλαν σχετική επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα ενημερώσουν και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα 5.689 παιδιά και έχουν πραγματοποιηθεί 11.378 εμβόλια (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, ηπατίτιδας Β΄, διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας) και όπως δηλώνει ο κ. Χρούσος, «οι εθελοντές του Προγράμματος θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να εξετάζουν, να εμβολιάζουν και να συμβουλεύουν γονείς και παιδιά για την προστασία της υγείας τους».

Εμβολιασμός παιδιών

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η Υ.ΠΕ., θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί παιδιών Ρομά, στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Δυτικής Αχαϊας.
Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου 2018 θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά, στις περιοχές Λευκοχώρι και Τραγανό (στο Δήμο Πηνειού). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές εξετάσεις και στο Δήμο Ήλιδας, στην περιοχή Κέντρο. Στις 6 Ιουλίου 2018 θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά στο Δήμο Ήλιδας, στην περιοχή Παπακαυκά. Την ίδια ημέρα θα γίνουν εξετάσεις σε παιδιά Ρομά στο Δήμο Πηνειού (περιοχή Γαστούνης) και στις 9 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές κλινικές εξετάσεις και εμβολιασμοί στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας, περιοχή Σαγαίικα.

Δωρεάν εξετάσεις στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, Κοινότητα Λάμπειας (Δίβρη)

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει στις 7 Ιουλίου 2018 ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση, στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην Κοινότητα Λάμπειας (Δίβρη). Θα πραγματοποιηθεί παθολογικός και καρδιολογικός έλεγχος στους κατοίκους της Κοινότητας, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου – καρδιογράφου, καθώς και ενδοκρινολογικός έλεγχος (screening, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου). Επίσης, στις γυναίκες θα πραγματοποιηθεί γυναικολογικός έλεγχος, με λήψη κολπικού επιχρίσματος (test pap) και διακολπικό υπέρηχο. Οι παραπάνω δωρεάν εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υ.ΠΕ., τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.