Δέκα συστάσεις για την προστασία των παιδιών που κινδυνεύουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δέκα συστάσεις περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικής, όπως και 7 δια-τομεακές συστάσεις για το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής, τη χρήση των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων και τα θέματα χρηματοδότησης. Και 45 οργανισμοί παιδικής προστασίας, μεταξύ των οποίων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέταξαν και συνυπογράφουν το κείμενο των συστάσεων.

Στις 26-27 Ιανουαρίου 2017 συμπίπτοντας με το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Missing Children Europe» και το «Ίδρυμα της Προέδρου της Μάλτας»«Foundation for the Wellbeing of Society», διοργάνωσαν μια συνάντηση για όλους τους σημαντικούς εμπλεκόμενους φορείς στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 160 εκπρόσωποι οργανισμών και επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέλος της της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Missing Children Europe» και του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου «Lost in Migration» οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις τρέχουσες προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης για τα δικαιώματα των παιδιών. Στη βάση αυτών των συζητήσεων, καθώς και της υπάρχουσας έρευνας, τεχνογνωσίας και συστάσεων που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες αναπτύχθηκαν σαφείς, περιεκτικές και προοδευτικές συστάσεις για τους διαμορφωτές πολιτικής.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σημαντικές πτυχές για την προστασία των παιδιών, όπως η βελτίωση των συνθηκών στέγασης και υποδοχής, η διασφάλιση πρόσβασης σε εκπαιδευμένους επιτρόπους για τα παιδιά, το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν τη γνώμη τους και να λαμβάνουν πληροφόρηση.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα σταλούν σε Υπουργούς των κρατών μελών, Ευρωπαίους Επιτρόπους και Αρχηγούς Κρατών, ενώ οι πολιτικές θα αξιολογηθούν για περίοδο ενός έτους ώστε να διερευνηθεί αν θα υπάρξει πρόοδος υπό το φως αυτών των συστάσεων για την προστασία των παιδιών.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Missing Children Europe»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι ένα Δίκτυο που ενώνει 30 οργανισμούς σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Η «Missing Children Europe» διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών, της αστυνομίας, των οργανισμών παιδικής προστασίας που δρουν στην πρώτη γραμμή του πεδίου ώστε να προστατέψουν από κοινού τα παιδιά από κάθε είδους βία, κακοποίηση ή παραμέληση που προκαλείται ή συνδέεται με το φαινόμενο της εξαφάνισης.