Αποσύρεται βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ ύποπτο για τον θάνατο νεογέννητου

  • Iatropedia
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να εξακριβώσουν τα αίτια του θανάτου ενός νεογέννητου στο Μιζούρι, από βρεφικό γάλα σε σκόνη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αλλά και το “κέντρο για την πρόληψη ασθενειών” συμμετέχουν εντατικά στην έρευνα ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο βρέφος πάλι στο Μιζούρι προσβλήθηκε από το ίδιο μικρόβιο και επέζησε. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Οι αρμόδιοι λένε ότι εξετάζουν τις 2 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν συνδέονται μεταξύ τους. Ήδη πάντως οι γονείς του νεκρού παιδιού έδωσαν δείγματα από τη σκόνη του γάλακτος τα οποία αναλύονται στα εργαστήρια. Οι αρχές πάντως και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα των αναλύσεων απέσυραν από τα ράφια τον συγκεκριμένο τύπο γάλακτος από 3.000 πολυκαταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Η πηγή των βακτηρίων που προκάλεσαν τη μόλυνση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από τα φυτά, το σιτάλευρο ή και το ρύζι. Στο νοσοκομείο οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι το νεογέννητο πέθανε από το βακτήριο cronobacter sakazakii.

Η κατασκευάστρια εταιρία Mead Johnson Nutrition, με έδρα το Σικάγο τονίζει από την πλευρά της ότι έγιναν δοκιμές στο συγκεκριμένο προϊόν για βακτήρια και ήταν αρνητικές ωστόσο θα ξαναγίνουν: “Είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων μας” είπε ο εκπρόσωπος της MJN κ. Κρίστοφερ Πέριλ.

Το ύποπτο προϊόν είναι το enfamil newborn της παρτίδας με κωδικό ZP1K7G. Εκτός από το γάλα σε σκόνη εξετάζεται και το νερό στο σπίτι του νεογέννητου που έφτιαξαν το γάλα.