Ακόμα περιμένουν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα 3χρονο παιδάκι σώθηκε λίγο πριν από την πρωτοχρονιά επειδή απλά ήταν τυχερό που η μητέρα του θορυβήθηκε και το οδήγησε γρήγορα στο νοσοκομείο. Με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β να είναι υπαρκτό, ασφαλές αλλά ακριβό και μη αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ, είναι ζήτημα να χρόνου να θρηνήσουμε κάποιο θύμα στην χώρα μας καθώς η Εθνική Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα την απόφασή της για το θέμα...

Οι παιδίατροι φωνάζουν εδώ και μήνες αλλά το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Παρά μάλιστα το γεγονός ότι στην νέα θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, περιλαμβάνονται και νέα εμβόλια για τα οποία έχει ήδη αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμού ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού!

Παρά την ένταξη νέων εμβολίων ωστόσο, δεν έγινε ακόμα καμία κίνηση, δεν εκφράστηκε καμία έστω συμβιβαστική πρόταση για αυτό κατά της μηνιγγίτιδας Β που μπορεί να σκοτώσει παιδιά ή να τα αφήσει με σοβαρές αναπηρίες.

Κι ενώ αυξάνουν τον προϋπολογισμό για τα εμβόλια, δεν λένε ούτε λέξη για αυτό που τόσο αναγκαίο κρίνεται από τους παιδιάτρους. Αν μη τι άλλο, όπως έχουν τονίσει και από την αντιπολίτευση, τίθεται ζήτημα ανισότητας στην πρόσβαση σε σκεύασμα που σώζει ζωές καθώς  όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να το κάνουν στα παιδιά τους, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάτι πολύ συχνό στις μέρες μας, δεν το κάνουν στα παιδιά τους.

Πρόληψη με κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή!