2nd YouSmile Awards: «Εμπιστευτείτε τα παιδιά, πιστέψτε σε αυτά, και ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος»!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες που μέσα από τη δράση τους ξεχώρισαν για το θετικό αντίκτυπο που είχαν στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες πραγματοποιήθηκαν τα 2nd YouSmile Awards την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους συμμαθητές τους, πολλά χαμόγελα και χειροκροτήματα, απονεμήθηκαν τα δεύτερα βραβεία YouSmile με κεντρικό μήνυμα: «Εμπιστευτείτε τα παιδιά, πιστέψτε σε αυτά, και ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος»!

Η ιδέα της βράβευσης μαθητών και μαθητριών από παιδιά που συμμετέχουν στο YouSmile, την μαθητική-εθελοντική δράση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είχε στόχο να στραφεί η προσοχή του κόσμου στο τι έχουν να μας πουν τα παιδιά και να προβληθούν τα θετικά μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τη μαθητική κοινότητα. Οι μαθητές-εθελοντές του YouSmile απευθύνθηκαν σε σχολικούς συμβούλους πανελλαδικά ώστε να συγκεντρώσουν τις συμμετοχές των παιδιών. Παράλληλα, συγκέντρωσαν αντίστοιχες δράσεις παιδιών που έχρηζαν ανάδειξης μέσα από έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν: 5.800 μαθητές από 107 σχολεία πανελλαδικά!

Τα YouSmile awards έχουν από φέτος και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με σκοπό να γίνουν θεσμός.

Η ανάδειξη των 8 νικητών έγινε μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες. Όλοι, όμως, οι συμμετέχοντες έλαβαν τιμητικούς επαίνους για την δράση που έκαναν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Θεώνη Κουφονικολάκου, η Corporate Responsibility Section Manager της Cosmote κα Άννα Μάλτη, ο παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης, ο ηθοποιός Γιάννης Χατζηγεωργίου και η stand up comedian / Youtuber κα Χρύσα Κατσαρίνη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος θύμισε σε όλους ότι ο 10χρονος ιδρυτής του οργανισμού, ο Ανδρέας, ήταν το παιδί που ενέπνευσε και άλλα παιδιά να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε δράσεις με στόχο το Χαμόγελο κάθε παιδιού! Χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Η σημερινή εκδήλωση ανήκει στα παιδιά. Στους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας μας. Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, ας τα εμπιστευτούμε, ας τα παροτρύνουμε να ακολουθούν τα όνειρά τους, χωρίς να χαλάμε την αγνή ψυχή τους με τα δικά μας προβλήματα».

Ακολουθούν οι κατηγορίες, οι απονεμητές και οι νικητές:

Κατηγορία: Ενήλικας που εμπνέει παιδιά

Απονομή βραβείου από YouSmilers

Νικητής: ο κος Κωνσταντίνος Καραούζας, Παραολυμπιονίκης Πρωταθλητής Κολύμβησης

Το 2000 εξαιτίας ενός τροχαίου με μηχανή ο κος Καραούζας υπέστη σοβαρό τραυματισμό που οδήγησε σε παραπληγία. Συνέπεια του ατυχήματος ήταν να χάσει την κίνηση και την αίσθηση στον κάτω κορμό. Ο κος Κωνσταντίνος επισκέπτεται μαθητές σε σχολεία, τους μιλάει για τις εμπειρίες της ζωής του και την σημασία του να θέτεις στόχους και να μην τα παρατάς. Και όπως είπαν τα ίδια παιδιά ο κος Καραούζας τα δίδαξε ότι δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα για να είσαι ευτυχισμένος! Μπορείς να διεκδικήσεις την ευτυχία, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου ακόμη και όταν νομίζεις ότι όλα χάθηκαν!

Κατηγορία: Τεχνολογία – Επιστήμες

Απονομή βραβείου από την Corporate Responsibility Section Manager της Cosmote κα Άννα Μάλτη

Νικήτρια: η 16χρονη Αναστασία Κοσμέτου

Η Αναστασία εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύει ασταμάτητα την εφαρμογή “Easy to help”. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μπορεί κάποιος να δει εύκολα, γρήγορα και δωρεάν πού υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές κοντά στην περιοχή που βρίσκεται, ώστε να μπορεί έγκαιρα να μεταφερθεί το μηχάνημα κοντά στο άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή και να το βοηθήσει να επιβιώσει.

Κατηγορία: Τέχνη

Απονομή βραβείου από τον ηθοποιό Γιάννη Χατζηγεωργίου

Νικητές: η ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας

Η ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας έχει αναλάβει την ξενάγηση μαθητών και ενηλίκων στο μουσείο της ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑΣ. Αφού ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και απέκτησαν την απαραίτητη μουσειακή εκπαίδευση, κατέστησαν ικανά να μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις σε παιδιά και ενήλικες επισκέπτες του Μουσείου. Τα παιδιά εκπαιδεύουν κι άλλα παιδιά ώστε να γίνουν και τα ίδια εθελοντές ξεναγοί του Μουσείου.

Κατηγορία: Περιβάλλον

Απονομή βραβείου από την stand up comedian / Youtuber κα Χρύσα Κατσαρίνη

Νικητές: οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ

Οι μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη ευαισθητοποιήθηκαν και συνέλεξαν 3.000 συσκευασίες για το διαγωνισμό της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Οι Μαθητές του Γυμνασίου κάνουν πειράματα στο πλαίσιο των μαθημάτων Βιολογίας, Χημείας και Science που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν το εκπαιδευτικό animation με τίτλο «Our environmental pollution» για να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας.

Κατηγορία: Δικαιώματα

Απονομή βραβείου από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Θεώνη Κουφονικολάκου

Νικήτρια: η Μαρία Καρακασίδου

H Μαρία Καρακασίδου είναι μαθήτρια του Ειδικού Λυκείου Αθηνών στην Ηλιούπολη, πάσχει από σπαστική τετραπληγία και κινείται με αμαξίδιο. Πρόσφατα υπεβλήθη σε εγχείρηση επιμήκυνσης οστών στο πόδι και υποφέρει από μεγάλους πόνους που δυσχεραίνουν τη ζωή της, τη φοίτηση στο σχολείο και την ψυχολογία της. Στο σχολείο της πραγματοποιούνταν προγράμματα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμικών διαφορών. Ο παππούς της της έμαθε ρωσικά, κάτι που δεν είχε μοιραστεί ποτέ με κανέναν από τους συμμαθητές της. Προς έκπληξή της, πολλά παιδιά ζήτησαν να τους μαθαίνει ρωσικά κι έτσι άρχισε να οργανώνει και να προετοιμάζει τα μαθήματα με βιβλία και σημειώσεις. Όλα αυτά βοήθησαν πολύ στην ψυχολογική της κατάσταση αλλά και στην απόδοσή της στα μαθήματα.

Κατηγορία: Σχολείο που βοηθάει άλλα παιδιά / την κοινωνία

Απονομή βραβείου από τον παρουσιαστή Γιώργο Μαυρίδη

Νικητές: το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

32 μαθητές από το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν δράσεις εντός και εκτός σχολείου για να στηρίξουν όποιον το έχει ανάγκη και όχι μόνο. Ανακαίνισαν ριζικά με δικές τους κατασκευές και εργασίες μια αίθουσα κάνοντας την καλύτερη και από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για 2η χρονιά πραγματοποίησαν το OPEN SCHOOL DAY, ένα Σάββατο για να γίνει το σχολείο κέντρο της ζωής της τοπικής κοινότητας, έστω και για μια μέρα. Στηρίζουν ενεργά για 2η χρονιά το Φιλοξενείο και τους Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ. Πραγματοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία από καθηγητές, μαθητές, γονείς και αποφοίτους σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο Τέλος, με αφορμή την ιστορία ενός συμμαθητή τους, τα παιδιά οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή όπου συγκεντρώθηκαν 600 μαθητές από σχολεία της Περιφέρειας οι οποίοι παρακινήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να κάνουν σαφές πως η ενημέρωση και η δράση για τη δωρεά μυελού των οστών είναι θέμα παιδείας.

Κατηγορία: Παιδιά που βοηθάνε άλλα παιδιά

Απονομή βραβείου από τον πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κον Κώστα Γιαννόπουλο

Νικήτρια: η 14χρονη Βαρβάρα Τσιλιγκίρη

Η Βαρβάρα είναι 14 ετών και είναι από τη Ρόδο. Λίγους μήνες πριν, με κίνδυνο την ίδια της τη ζωή, εισέβαλε σε σπίτι γειτόνων για να σώσει τα τρία παιδιά που βρίσκονταν μέσα, την ώρα που οι πύρινες γλώσσες τύλιγαν με μανία το οίκημα. Εκείνη την ώρα, οι γονείς τους απουσίαζαν. Η Βαρβάρα με αυτή της την πράξη έγινε ηρωίδα ενός ολόκληρου χωριού.

Κατηγορία: Αθλητισμός

Νικητής: ο 17χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου, αθλητής ιστιοπλοΐας

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι αθλητής ιστιοπλοΐας (laser radial) και ασχολείται με το άθλημα από την ηλικία των 6 ετών. Το 2014 βγήκε τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2015 δεύτερος στο Ευρωπαϊκό και φέτος, αν και μόλις 17 χρονών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου στην κατηγορία του στην Ιστιοπλοΐα. *ο Δημήτρης δεν κατάφερε να είναι στην εκδήλωση λόγω της συμμετοχής του στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ισπανία