Τι να κάνετε αν σπάσει το νύχι σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νύχι
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα στην πιο ανύποπτη στιγμή: πιάνετε βιαστικά ένα αντικείμενο, κλείνετε απρόσεκτα την πόρτα ή ανοίγετε την πόρτα του ασανσέρ και μέσα σε οξύ πόνο, καταλαβαίνετε ότι απλά σπάσατε το νύχι σας.

Αν δείτε ότι το νύχι σας δεν έχει απλώς κοπεί σε ένα σημείο, αλλά έχει σπάσει αρκετά βαθιά, ώστε να κινδυνεύει να αποκολληθεί ένα μεγάλο του κομμάτι, τότε πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ξέρετε ότι δεν ήρθε το… τέλος του κόσμου.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθείτε ένα σπασμένο νύχι είναι να του δώσετε χρόνο να μεγαλώσει ξανά. Μπορείτε να το βοηθήσετε με κάποιους τρόπους να μεγαλώσει γρήγορα και με ασφάλεια και μπορείτε να πάρετε και μέτρα για να μειώσετε τον πόνο και την δυσφορία όσο μεγαλώνει.

Έχετε ορισμένες επιλογές:

  • Μπορείτε να κολλήσετε με διαφανή ταινία/τραυμαπλάστ το νύχι στην θέση του και να το κόβετε λίγο-λίγο όσο θα μεγαλώνει. Αν επιλέξετε αυτή την λύση και το σπάσιμο εναι μικρό, μπορείτε να βάλετε και βερνίκι νυχιών για να μην μεγαλώσει η ρωγμή.
  • Μπορείτε επίσης να κόψετε εντελώς ολόκληρο το τμήμα που έσπασε με τέτοια γωνία, ώστε να αρχίσει και πάλι να μεγαλώνει σωστά.

Αν το νύχι σας έχει αποχωριστεί εντελώς από το δέρμα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το “κολλήσετε” και πάλι. Είναι καλύτερα να το αφαιρέσετε εντελώς με την βοήθεια ενός γιατρού και να βάλετε γάζα μέχρι να μεγαλώσει αρκετά ώστε να μην έχετε πρόβλημα. Ενδιαμέσως είναι σώφρον να πάρετε και κάποια αντιβίωση, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Τα νύχια στα χέρια μεγαλώνουν περίπου 0,1 χιλιοστά την ημέρα. Χρειάζεται περίπου το πέρας 6 μηνών για να μεγαλώσει ένα ολόκληρο νέο νύχι.

Για όσο καιρό το νύχι σας μεγαλώνει, μπορείτε να βάζετε κάποιο ενισχυτικό νυχιών για να επιταχύνετε την πρόοδο, αλλά πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν τολουόλιο σουλφοναμίδιο, φορμαλδεΰδη, αλκοόλη, ακετόνη και φθαλικό διβουτυλεστέρα, επειδή αυτές οι ουσίες αδυνατίζουν το νύχι.

Πηγή: http://health.howstuffworks.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να μην κάνετε μπάνιο κάθε μέρα και άλλα άγνωστα δεδομένα για το δέρμα

Καθαρισμός προσώπου: Οι 12 κανόνες για να γίνει σωστά – Τα μυστικά για νερό, μεϊκάπ και σαπούνι

Σκασμένα χείλη (χειλίτιδα) από κρύο ή ήλιο: Όλα όσα χρειάζεστε – Λύσεις και με ποιες ασθένειες μπορεί να συνδέονται

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]