Τι μπορούν να κάνουν τα νήματα στην ομορφιά σας;

  • Iatropedia
Ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω χάρη στις νέες μεθόδους που υπόσχονται γρήγορα και ανώδυνα φυσικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια μια νέα μέθοδος με τη χρήση ενός γνωστού από παλιά και ασφαλούς υλικού ήρθε να συμπληρώσει την γκάμα των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για αύξηση της σφριγηλότητας και ανόρθωση του δέρματος. Πρόκειται για τα ενέσιμα νήματα πολυδιοξανόνης (PDO). Διαβάστε στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί τι μπορούν να κάνουν τα νήματα στην ομορφιά μας!

Του Άγι Γραφάκου

Δερματολόγου- Αφροδισιολόγου

 

Με το πέρασμα του χρόνου η σύσταση και η εμφάνιση του δέρματος τόσο του προσώπου όσο και του σώματος προοδευτικά αλλάζουν, με την εμφάνιση επιφανειακών και βαθύτερων ρυτίδων, χαλάρωσης και απώλειας όγκου.

Απέναντι σε αυτή την ανεπιθύμητη για πολλούς διαδικασία, η αισθητική δερματολογία έχει πλέον πολλά όπλα όπως η βοτουλινική τοξίνη, τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, η διέγερση των ινοβλαστών με laser, η μεσοθεραπεία, τα peelings, η χρήση αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP).

Όλα αυτά σε συνδυασμό βοηθούν στην πρόληψη αλλά και διόρθωση των ατελειών, επιβραδύνοντας σημαντικά ή και αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη εφαρμογής μιας πιο δραστικής χειρουργικής παρέμβασης όπως το face lifting.

Τα τελευταία χρόνια μια νέα μέθοδος με τη χρήση ενός γνωστού από παλιά και ασφαλούς υλικού ήρθε να συμπληρώσει την γκάμα των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για αύξηση της σφριγηλότητας και ανόρθωση του δέρματος.

Πρόκειται για τα ενέσιμα νήματα πολυδιοξανόνης (PDO). Η πολυδιοξανόνη είναι ένα ισχυρό, συνθετικό μονόκλωνο νήμα που διαλύεται μέσα στους ιστούς σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα μετά από 4-6 μήνες, περίοδος που εξαρτάται κυρίως από το πάχος του νήματος.

Είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην ιατρική και κυρίως στην αγγειοχειρουργική περίπου 30 χρόνια. Αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια και έκανε δυνατή τη χρήσιμοποίησή του στην αισθητική δερματολογία είναι ο τρόπος εφαρμογής του με τη χρήση ειδικών βελόνων.

Πρόκειται για πολύ λεπτές κοίλες βελόνες όπου το νήμα εισάγεται στον αυλό τους και το ελεύθερο τμήμα του εξέρχεται από το μεταλλικό οξύαιχμο άκρο τους και στηρίζεται στην εξωτερική τους επιφάνεια. Η βελόνα είναι κατασκευασμένη από ειδικό ατσάλι ώστε να είναι εύκαμπτη αλλά να μην σπάει και έχει ειδικό επίστρωμα από σιλικόνη.

Το αποστειρωμένο νήμα ενίεται με τη βελόνα, η οποία στη συνέχεια αφαιρείται πολύ εύκολα προς τα πίσω αφήνοντας το νήμα παράλληλα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη μήκους και πάχους νημάτων, ανάλογα με την περιοχή του δέρματος που θα χρησιμοποιηθούν.

Τα οφέλη στο δέρμα οφείλονται στις μοναδικές ιδιότητες των νημάτων PDO. Αρχικά ο ίδιος ο τραυματισμός από την ένθεση των νημάτων διεγείρει το δέρμα να αρχίσει την επουλωτική διαδικασία και την παραγωγή κολλαγόνου.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η παρουσία του νήματος μέσα στο δέρμα δίνει ένα επιπλέον ερέθισμα στον οργανισμό να παράξει καινούργιο συνδετικό ιστό από ίνες κολλαγόνου και υαλουρονικό οξύ που διατάσσονται γύρω από τα νήματα.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα, η ποιότητα και η σύσταση του δέρματος συνεχώς βελτιώνεται με αύξηση της σφριγηλότητας και μείωση των ρυτίδων για περίπου 4-6 μήνες ενώ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί έως δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Τα νήματα PDO μπορούν να εφαρμοστούν εκτός από το πρόσωπο και το λαιμό σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, δίνοντας λύσεις σε περιοχές όπου οι υπόλοιπες αισθητικές θεραπείες δεν έχουν θεαματικά αποτελέσματα όπως πχ στους βραχίονες, στους γλουτούς, πάνω από τα γόνατα, στην έσω επιφάνεια των μηρών, στην κοιλιά και το στήθος και γενικότερα οπουδήποτε υπάρχει χαλάρωση του δέρματος.

Συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου αναισθησία καθώς ο πόνος είναι ελάχιστος μόνο στο σημείο όπου η πολύ λεπτή βελόνα διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος ενώ η υπόλοιπη προώθηση του νήματος είναι τελείως ανώδυνη.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

1) Υπάρχουν πολλά είδη και ποιότητες νημάτων PDO με αντίστοιχες ποικιλίες στην τιμή τους. Δυστυχώς ορισμένοι με παράγγελίες μέσω Internet φέρνουν υλικά που δεν έχουν πιστοποίηση, με αμφίβολη προέλευση και ασφάλεια και προφανώς χαμηλή τιμή.

Πρέπει πάντα να ρωτάμε και να ελέγχουμε στη συσκευασία τη χώρα προέλευσης και την ημερομηνία λήξης των νημάτων.

Ακόμα και για τα νήματα που προέρχονται από τη Ν.Κορέα, την κύρια χώρα παραγωγό, μόνο 3 από τα συνολικά 13 εργοστάσια παραγωγής έχουν επίσημη πιστοποίηση ελέγχου και ασφάλειας CE από την Ευρωπαική ένωση.

2) Η βελτίωση της εικόνας του δέρματος αμέσως μετά την εφαρμογή των νημάτων είναι περίπου στο 20% του τελικού αποτελέσματος ενώ μπορεί να έχουν δημιουργηθεί και μικρές μελανιές οι οποίες είναι παροδικές. Η ολοκληρωμένη εικόνα θα φανεί μετά από 4-5 μήνες

3) Υπάρχουν νήματα απλά (ευθέα) σπιράλ (screw ή tornado) και με πλευρικές ακίδες ( cog) Όσο πιο σύνθετο είναι το νήμα, τόσο μεγαλύτερο τραυματισμό και επομένως περισσότερη κολλαγονογένεση προκαλεί, αλλά απαιτείται και μεγαλύτερη εμπειρία από τον εφαρμοστή για τη σωστή τοποθέτησή τους

4) Δεν χρειάζεται να βάλετε όλα τα νήματα από την αρχή ταυτόχρονα. Μπορεί να μπεί ένας λογικός αριθμός ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής ενδιαφέροντος και την πρόταση του δερματολόγου σας και όταν φανεί το πρώτο αποτέλεσμα μετά από 1-2 μήνες να συμπληρώσετε όσα πιθανόν να χρειαστούν, επανάληψη που φυσικά μπορεί να γίνει και αργότερα.

5) Τα νήματα εφόσον είναι αξιόπιστης προέλευσης είναι απολύτως ασφαλή αφού διαλύονται πλήρως. Η επέμβαση είναι σύντομη χωρίς τομές και ουλές και γίνεται στο χώρο του ιατρείου, με κατάλληλες φυσικά συνθήκες αντισηψίας του δέρματος. Καθώς το υλικό χρησιμοποιείται πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν προκαλεί αλλεργίες ούτε αφήνει υπόλλειμα μέσα στο δέρμα ή αντίδραση τύπου ξένου σώματος

6) Αντενδείξεις εφαρμογής είναι η ταυτόχρονη γενικευμένη λοίμωξη (πχ γρίππη) η φλεγμονή ή μόλυνση της προς διόρθωση περιοχής, αν έχει ενεθεί στο παρελθόν μη απορροφήσιμο υλικό (σιλικόνη κτλ), αν υπάρχει νεοπλασία στην περιοχή (πχ BCC), τάση για δημιουργία χηλοειδών, ενώ σχετική αντένδειξη είναι η λήψη αντιπηκτικών και γενικά η αιμορραγική διαθεση.

Συνοψίζοντας, τα νήματα PDO έρχονται να καλύψουν ένα κενό στην ανάγκη για σύσφιξη και γενικά βελτίωση της υφής και της σύστασης του δέρματος, με ανώδυνο, ελάχιστα επεμβατικό μη αιματηρό τρόπο, χωρίς χρόνο αποθεραπείας και παραμονής στο σπίτι.

Έχουν προοδευτικά εξελισσόμενο αποτέλεσμα, επομένως δεν φαίνεται δραματική αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με μια επέμβαση lifting, το οποίο μπορούν να επιβραδύνουν αρκετά χρόνια ή και να αντικαταστήσουν για μια μικρή ή μέτρια χαλάρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας, τον πιο ειδικό για τη φροντίδα του δέρματος.

 

Άγις Γραφάκος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική

agis_grafakos@yahoo.gr