Τέλος στα παχάκια στην μέση: Με ένα επίθεμα στο δέρμα δεν θα χρειάζεται λιποαναρρόφηση!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Λιποαναρρόφηση
Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες περιγράφουν την ανάπτυξη ενός αυτοκόλλητου επιθέματος που εφαρμόζεται στο δέρμα και το οποίο έχει τη δυνατότητα να “λιώνει” τα παχάκια στην μέση.

Αυτό μπορεί να είναι το τέλος στην λιποαναρρόφηση! Οι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς το νέο επίθεμα διοχετεύει στα επίκαιρα σημεία φάρμακα, τα οποία μετατρέπουν το κακό λίπος (λευκό) σε καλό (καφέ), με το όλο εγχείρημα να γνωρίζει επιτυχία, τουλάχιστον σε παχύσαρκα ποντίκια. Αυτή η μέθοδος, όχι μόνο μείωσε κατά 20% την ποσότητα του πλεονάζοντος λίπους στα τρωκτικά, αλλά οδήγησε επίσης σε μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας, που ορίζει σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει διαβήτης, ή όχι.

Ο δρ. Li Qiang του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν, ότι αν και το επίθεμα δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στον άνθρωπο, η παρούσα μελέτη μας φέρνει πιο κοντά σε μια μη επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano.

Το επίθεμα λειτουργεί με την μετατροπή του «κακού» λευκού λίπους σε «καλό». Το λευκό λίπος, που ονομάζεται επίσης λευκός λιπώδης ιστός, είναι ένας τύπος λίπους που αποθηκεύει το σώμα ως αποθεματικό ενέργειας. Ωστόσο, το πάχος αυτού του λίπους -ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιακή περιοχή- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Το καφέ λίπος, ή ο καφέ λιπώδης ιστός, προτιμάται από το λευκό λίπος καθώς καίει ενέργεια. Με αυτό το πνεύμα, οι ερευνητές αναζητούν στρατηγικές για την αύξηση του καφέ λίπους στους ανθρώπους, με απώτερο στόχο την μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και των συναφών προβλημάτων υγείας.

Ο δρ. Qiang και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι το επίθεμα μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική τεχνική, που ικανοποιεί αυτή την ανάγκη, αφού έδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε παχύσαρκους ποντικούς.

“Υπάρχουν πολλά κλινικά διαθέσιμα φάρμακα που προωθούν την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ, αλλά όλα πρέπει να χορηγούνται ως χάπια, ή ενέσεις. Αυτό εκθέτει ολόκληρο το σώμα στα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, αύξηση σωματικού βάρους και κατάγματα οστών. Το δικό μας επίθεμα λύνει όλα αυτά τα προβλήματα αφού διοχετεύει το απαραίτητο φάρμακο στοχευμένα και σταδιακά στον ιστό που πρέπει», δήλωσε ο ίδιος.

Αντί για λιποαναρρόφηση, νανοσωματίδια στοχευμένα διοχετεύουν φάρμακα που μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ

Το επίθεμα εμβαδού μόλις 1 τετραγωνικού εκατοστού αποτελείται από μικροσκοπικές βελόνες με νανοσωματίδια διαμέτρου περίπου 250 νανομέτρων. Για την μελέτη τους, οι ερευνητές έβαλαν δύο επιθέματα δέρματος σε παχύσαρκα ποντίκια, ένα σε κάθε πλευρά της κοιλιάς τους.

Τα νανοσωματίδια ενός από αυτά τα έμπλαστρα περιείχαν ένα από τα δύο φάρμακα που είναι γνωστό ότι μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ: ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) και αγωνιστή βήτα-αδρενεργικού υποδοχέα (beta-adrenergic receptor agonist – CL 316243). Το άλλο επίθεμα δεν περιείχε φάρμακα.

Η ομάδα εξηγεί ότι τα νανοσωματίδια στο επίθεμα με το φάρμακο διοχέτευσαν αργά τα φάρμακα απευθείας στον λιπώδη ιστό των τρωκτικών.

“Τα νανοσωματίδια σχεδιάστηκαν για να συγκρατούν το φάρμακο και στη συνέχεια να το διοχετεύουν σταδιακά, απευθείας στον πιο κοντινό λιπώδη ιστό, αντί να διαχέεται το φάρμακο σε όλο το σώμα γρήγορα”, λέει δρ. Zhen Gu, από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Raleigh, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές αντικαθιστούσαν τα επιθέματα στα ποντίκια κάθε 3 ημέρες για συνολικά 4 εβδομάδες. Στο τέλος των 4 εβδομάδων, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν υποστεί 20% μείωση του λίπους στην πλευρά που έλαβε θεραπεία με το επίθεμα σε σύγκριση με την πλευρά που δεν είχε υποστεί αγωγή.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν καμία απολύτως θεραπεία, τα ποντίκια που είχαν το επίθεμα παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας.

Μια μη-επεμβατική εναλλακτική λύση στην λιποαναρρόφηση;

Μετά από περαιτέρω έρευνα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η πλευρά των ποντικών, που είχε το επίθεμα, διέθετε μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων, τα οποία σχετίζονται με την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ, σε σύγκριση με την πλευρά που δεν υποβλήθηκε σε αγωγή, γεγονός που δείχνει ότι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο λίπος και το αίμα, οφείλεται στην αύξηση του καφέ λίπους.

Δοκίμασαν επίσης το επίθεμα με φάρμακο σε υγιή ποντίκια. Το επίθεμα αύξησε την πρόσληψη οξυγόνου κατά περίπου 20%, το οποίο η επιστημονική ομάδα σημειώνει πως είναι ένα σημάδι καλύτερης μεταβολικής δραστηριότητας, δηλαδή αύξηση του μεταβολισμού.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για μια ασφαλέστερη θεραπεία μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές, αν και επισημαίνουν ότι απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους, προτού εξελιχθεί κι άλλο αυτή η διαδικασία.

https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα για την λιποαναρρόφηση και τη λιπογλυπτική

Σπάνια ιατρική περίπτωση: Μπήκε για λιποαναρρόφηση και βγήκε…κλεπτομανής

Λιποαναρρόφηση: Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

Για να έχει αποτελέσματα η λιποαναρρόφηση χρειάζεται και γυμναστική