Πανάδες: Αυτές είναι οι διαθέσιμες θεραπείες

  • Iatropedia
Η επιστημονική ονομασία για τις πανάδες είναι “μελάσματα”. Το μέλασμα είναι ένα τμήμα στο δέρμα το οποίο έχει διακριτά καφετί, ή πιο μαύρο ή μπλε-γκρι χρωματισμό και το οποίο εμφανίζεται στο πρόσωπο, κυρίως σε γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία. 

Συνήθως εμφανίζεται στα άνω μάγουλα, το άνω χείλος, το μέτωπο και το πηγούνισε γυναίκες 20-50 ετών. Εντούτοις, είναι πιθανό, αν και ασυνήθιστο, να εμφανιστεί και σε άνδρες. Θεωρείται ότι κατά κύριο λόγο το μέλασμα σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο, τις επιπλέον ορμόνες (όπως τα αντισυλληπτικά χάπια) και τις εσωτερικές ορμονικές αλλαγές, όπως γίνεται στην εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε για τις πανάδες

Οι πιο κοινές θεραπείες για το μέλασμα περιλαμβάνουν κρέμες με 2% υδροκινόνη και άλλες με  αντοχής 4% υδροκινόνη. Ορισμένα αντηλιακά περιέχουν επίσης 4% υδροκινόνη. Προϊόντα με συγκεντρώσεις HQ άνω του 2% απαιτούν μερικές φορές συνταγή γιατρού ή διανέμονται μόνο από το ιατρείου κάποιου επαγγελματία υγείας.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κρέμες που περιέχουν 2% HQ μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο να απαλύνουν το δέρμα και είναι λιγότερο ενοχλητικές από εκείνες με υψηλότερες συγκεντρώσεις υδροκινόνης. Αυτές οι κρέμες εφαρμόζονται συνήθως επάνω στα καφετί μπαλώματα του προσώπου δύο φορές την ημέρα. Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζεται πάνω από την κρέμα υδροκινόνης κάθε πρωί. Υπάρχουν θεραπείες για όλους τους τύπους μελάσματος, αλλά ο επιδερμικός τύπος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, επειδή η χρωστική είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Το μέλασμα μπορεί να υποχωρήσει και μόνο του, χωρίς θεραπεία. Άλλες φορές, μπορεί να καθαρίσει με τη χρήση αντηλιακού και με τον μείνετε πακριά από τον ήλιο. Για μερικές γυναίκες, ο αποχρωματισμός στο μέλασμα μπορεί να εξαφανιστεί μετά από εγκυμοσύνη ή εάν διακοπεί η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων.

Για πιο σφαιρική θεραπεία του μελάσματος, μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει έναν συνδυασμό από ειδικά σχεδιασμένες κρέμες με υδροκινόνη, αζελαϊκό οξύ, ρετινοϊκό οξύ (τρετινοΐνη), μη-φαινολικά λευκαντικά, ή/και κοζικό οξύ. Για σοβαρές περιπτώσεις μελάσματος, κρέμες με υψηλότερη συγκέντρωση HQ, ή συνδυασμού HQ με άλλα συστατικά, όπως τρετινοΐνη, κορτικοστεροειδή, ή γλυκολικό οξύ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην λεύκανση του δέρματος.

Μπορεί να προληφθεί το μέλασμα;

Μερικές φορές οι πανάδες μπορεί να προληφθούν με την αποφυγή της έκθεσης του προσώπου στον ήλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι δύσκολη. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό μελάσματος πρέπει να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις για την πρόληψη των πανάδων. Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της εμφάνισης του μελάσματος και την πρόωρη γήρανση είναι να αποφύγετε τον ήλιο. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να φοράτε πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.