Όμορφες “πιο χαμηλά” με… botox και fillers!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νήματα και μικροενέσεις τύπου μεσοθεραπείας, αλλά και προηγμένες τεχνικές όπως η ΗLH συγκαταλέγονται ανάμεσα στα νεώτερα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί της Αισθητικής Ιατρικής, για να διορθώσουν τις ατέλειες και τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στο πρόσωπο και στο σώμα. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες που επιθυμούν να είναι ανανεωμένες, θελτικές και σεξουαλικά ενεργές στα πενήντα και στα εξήντα τους, δεν αρκεί να είναι όμορφες πάνω –θέλουν να είναι όμορφες και… κάτω!

Έτσι, θεραπείες όπως το PRP, τα fillers και τα botox, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στο πρόσωπο, τώρα «μετακομίζουν» χαμηλότερα για να διορθώσουν την όψη και τα προβλήματα των γεννητικών οργάνων! «Το PRP, τα filler και το botox έχουν σημαντικές εφαρμογές στην Αισθητική Γυναικολογία.

Με αυτά μπορούμε να αποκαταστήσουμε την απώλεια του όγκου και τη χαλάρωση γύρω από το αιδοίο. Επίσης, με την τεχνική plasma exeresis, που συνίσταται στην εξάχνωση της περίσσειας της επιδερμίδας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αιδοιοπλαστική χωρίς χειρουργείο, να διορθώσουμε προβλήματα συμμετρίας, μικρών χειλέων ή ακόμη και προβλήματα δυσπαρεύνειας (πόνου κατά τη διείσδυση) που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες», εξηγεί ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Camerino και πρόεδρος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής στην Ελλάδα (Society of Aesthetic Medicine Non –Ablative Surgery /SAMNAS), κ. Σωτήρης Τσιούμας, με αφορμή το 2ο διεθνές συνέδριο της Society of Aesthetic Medicine Non –Ablative Surgery (SAMNAS), που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Λ. Συγγρού 387), με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Μαλαισία και το Αμάν και άλλες.

Με ενέσεις υαλουρονικού οξέος και botox και το ανδρικό μόριο μπορεί να ανανεωθεί και να αποκτήσει πιο νεανική όψη και μεγαλύτερη σφριγηλότητα, ενώ με την τεχνική του plasma exeresis μπορούν να αντιμετωπιστούν ανατομικά (και κατ΄επέκταση λειτουργικά προβλήματα) όπως η φίμωση, η παραφίμωση, προβλήματα με τον χαλινό, ακόμη και τα κονδυλώματα.

Ανανέωση προσώπου και σώματος με “τσιμπήματα”

«Στόχος της σύγχρονης Αισθητικής Ιατρικής είναι να γερνάμε με φυσικό τρόπο, χωρίς τραβήγματα και να ανορθώνουμε βήμα βήμα πρόσωπο και σώμα, ώστε να γυρίζουμε με φυσικό τρόπο τον χρόνο πίσω, χωρίς να φαίνεται κάποια τεράστια αλλαγή», τονίζει ο κ. Τσιούμας. Mάλιστα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα νέα ευρωπαϊκά standards πάνω στην Αισθητική Ιατρική.
Με μικροενέσεις τύπου μεσοθεραπείας η Αισθητική Ιατρική μπορεί πλέον αναίμακτα να μειώσει το λίπος που συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία, να ενισχύσει τη μυική μάζα όπου χρειάζεται και να ανανεώσει θεαματικά πρόσωπο και σώμα, τονίζει ο κ. Τσιούμας.
«Με ενέσεις που περιέχουν γλυκογόνο και βιταμίνη C, που κάνουν λιπόλυση, μπορούμε να βοηθήσουμε κάποια γυναίκα να χάσει μόνο λίπος, χωρίς απώλεια μυικής μάζας. Η ένεση πραγματοποιείται όπου υπάρχουν λιποκύτταρα, στα βλέφαρα, στην κοιλιά, στους γλουτούς ή στα μπράτσα. Κάνουμε επίσης ενέσεις με μικροποσότητες ινσουλίνης στο δέρμα, που χωρίς να επηρεάζουν τον οργανισμό, ενισχύουν τον μυ, τα λιποκύτταρα και το δέρμα, με αποτέλεσμα μια τρομερή ανανέωση στο δέρμα. Με εγχύσεις κολλαγόνου σε σκόνη το οποίο διαλύουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε το κολλαγόνο τύπου 1 του δέρματος μετατρέπεται σε κολλαγόνο τύπου 3, δηλαδή baby κολλαγόνο. Με τον τρόπο αυτό, κάθε γερασμένος ινοβλάστης, παράγει δύο νέους ινοβλάστες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό», εξηγεί.

Ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο

Μία άλλη σημαντική εξέλιξη της Αισθητικής Ιατρικής που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο αφορά στη ρινοπλαστική με fillers. Χρησιμοποιώντας fillers μπορούμε να ανορθώσουμε τη μύτη, το tip της μύτης και να διορθώσουμε αισθητικά προβλήματα όπως π.χ. μία γαμψή μύτη ή μια μύτη με βαθουλώματα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί επίσης η τεχνική αυτόλογων νημάτων Needle Shaping. Σε αυτήν, βελόνες βελονισμού διεισδύουν μέσα στο δέρμα όπου συναντώνται με τις ελαστικές ίνες του προσώπου. Παράλληλα, γιατρός και ασθενής κρατούν από ένα ηλεκτρόδιο που συνδέεται με τη συσκευή που κάνει χρήση γαλβανικού ρεύματος υψηλής τάσης, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μικροδονήσεις στο εσωτερικό του δέρματος, με αποτέλεσμα το «γάντζωμα» των ελαστικών ινών στις βελόνες βελονισμού.

Η ενέργεια (το γαλβανικό ρεύμα) διοχετεύεται στη συνέχεια μέσω του γυμνού χεριού του γιατρού (καλός αγωγός) στις βελόνες βελονισμού και από εκεί στις ελαστικές ίνες. Δημιουργείται εν ολίγοις ένα κύκλωμα μεταξύ γιατρού, ασθενούς και συσκευής. «Πλέκοντας» τις ελαστικές ίνες του προσώπου ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τη μορφή και την κατεύθυνσή τους, δίνοντας με φυσικό τρόπο νέο σχήμα και όψη στο πρόσωπο.

Σημαντική θέση στις μη επεμβατικές θεραπείες λαμβάνει το τελευταίο διάστημα και το Lift Biosimulation. Πρόκειται για έναν συνδυασμό μεσοθεραπειών, δηλαδή εγχύσεων, με πολλαπλές δράσεις: άλλες έρχονται να δράσουν μέσα στον μυ και να τον ενισχύσουν, άλλες προσφέρουν αντιοξείδωση και λάμψη και άλλες έρχονται να διεγείρουν το χόριο ώστε να παράξει κολλαγόνο.

Το κλειδί σε κάθε περίπτωση, είναι η εξατομίκευση. “Ανάλογα με την/ τον ασθενή μπορεί να επιλεγεί ένα πρωτόκολλο θεραπειών, που να συνδυάζει πολλές από τις τεχνικές που προαναφέραμε μεταξύ τους”, επισημαίνει ο κ. Τσιούμας, “να συνδυάσουμε δηλαδή κολλαγόνο με ινσουλίνη ή να χρησιμοποιήσουμε μόνο γλυκογόνο ή βιταμίνη C για λιπόλυση και να πετύχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς χειρουργείο. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή θα εξαρτηθεί και η συχνότητα των εγχύσεων”, εξηγεί ο κ. Τσιούμας.

Hybrid Lifting Homologous

Τέλος, στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μία τεχνική που ανέπτυξε ο ίδιος o κ. Τσιούμας και ονομάζεται Hybrid Lifting Homologous. Πρόκειται για μία τεχνική που συνδυάζει τα αυτόλογα νήματα με πλάσμα. Σε αυτήν την τεχνική, που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Aesthetic & Reconstructive Surgery, μία βελόνα διεισδύει με μικροδονήσεις μέσα στο δέρμα, ώστε να γαντζωθούν πάνω σε αυτήν οι ελαστικές ίνες. Στη συνέχεια το νήμα κατευθύνεται στο σημείο που θέλουμε, ενώ με το Plexer (plasma exeresis) εξαχνώνονται τυχόν πτυχώσεις και περίσσειες δέρματος.

Η συγκεκριμένη τεχνική, με εφαρμογή τόσο στο πρόσωπο όσο και στον λαιμό, διαρκεί μόλις μία μιάμιση ώρα, απαιτεί τη χρήση μόνο αναισθητικής κρέμας και έχει αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα ενός lifting!

Ιατρικός τουρισμός και προσέλκυση πελατείας

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επιτάσσει την εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ ακόμη και για τις υπηρεσίες της Αισθητικής Ιατρικής, ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα του συνεδρίου είναι το πώς ένας γιατρός που ασχολείται ή θα ασχοληθεί με την Αισθητική Ιατρική θα μπορέσει να προσελκύσει πελάτες.

Επίσης, σημαντικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει στη διάρκεια του συνεδρίου η επένδυση στον Ιατρικό Τουρισμό, και η αξιοποίηση της “ευκαιρίας” που αυτός συνιστά για τους ασχολούμενους με την Αισθητική Ιατρική. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Πλαστική Χειρουργική και η Αισθητικής Ιατρικής περιλαμβάνονται στους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους τουρίστες υγείας.
Σημαντικό είναι τέλος να αναφερθεί ότι οι γιατροί που θα γραφτούν στο συνέδριο και θα στείλουν το logo ή/και τις υπηρεσίες τους, θα έχουν δωρεάν προβολή στο site του συνεδρίου.