Μυρίζουν άσχημα τα μαλλιά σας; Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει!

  • Iatropedia
Μετά από μια βραδινή έξοδο σε μέρος με πολύ καπνό από τσιγάρα ή μετά από μία μέρα με πολύ ζέστη και υγρασία, είναι σύνηθες τα μαλλιά μας να μυρίζουν. Αλλά αυτό φεύγει με ένα απλό λούσιμο.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που τα μαλλιά μυρίζουν άσχημα ακόμα και όταν τα πλένετε τακτικά; Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχετε το Σύνδρομο Δυσοσμίας των Μαλλιών (Smelly Hair Syndrome – SHS)!

Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση που δεν σχετίζεται με την καθαριότητα των μαλλιών, αλλά, σύμφωνα με όλες τις σχετικές μαρτυρίες, χαρακτηρίζεται από οσμές, τόσο δυσάρεστες που το άτομο ντρέπεται να βγει έξω και να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν διάφορες θεωρίες γύρω από τα αίτια αυτού του συνδρόμου, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει αναλυθεί επιστημονικώς μέσα από συγκεκριμένες έρευνες.

Ο Glenn Lyons, επικεφαλής της Κλινικής Τριχολογίας Philip Kingsley, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας σμηγματογόνος αδένας που συνδέεται σε κάθε θύλακα τρίχας και παράγει λάδι (σμήγμα). Όσο πιο λιπαρά είναι μαλλιά σας, τόσο πιο επιρρεπή είναι στους περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως ο καπνός, οι μυρωδιές από το μαγείρεμα και άλλες ισχυρές οσμές, που τα κάνουν να μυρίζουν άσχημα.

Το τριχωτό της κεφαλής είναι “πυκνοκατοικημένο”, όχι μόνο με τους σμηγματογόνους, αλλά και με τους ιδρωτοποιούς αδένες. Με τον ίδιο τρόπο που, ανεξάρτητα από το τι αποσμητικό χρησιμοποιούν, μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην εφίδρωση και τη δυσοσμία του σώματος από ό,τι άλλοι, έτσι και το δέρμα της κεφαλής σε μερικούς ανθρώπους είναι πιο επιρρεπές στην λιπαρότητα και την δυσοσμία.

Αν έχετε αρκετά χοντρή τρίχα, τότε αυτή θα απορροφάει πολύ λάδι. Αλλά οι άνθρωποι με πιο λεπτά μαλλιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι το λάδι -και ως εκ τούτου η μυρωδιά- είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόβλημα. Επίσης, αν έχετε την τάση να χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα για τα μαλλιά, όπως λακ ή μους, αυτά θα προσελκύσουν περισσότερες οσμές από το περιβάλλον και τις “εγκλωβίσουν” στην τρίχα.

Το πόσο λάδι παράγεται στο τριχωτό της κεφαλής σας ρυθμίζεται, εν μέρει, από τις ορμόνες που είναι γνωστές ως ανδρογόνα. Αν είστε κάτω από πολλή ψυχολογική πίεση ή στρες, αυτό θα αλλάξει τα επίπεδα των επινεφριδίων ορμονών στο σώμα σας και μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στα επίπεδα των ανδρογόνων, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος, και, ενδεχομένως, δυσοσμίας στα μαλλιά.

Τι να κάνετε

Υποθέτοντας ότι έχετε αποκλείσει οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία, ο Glenn Lyons λέει ότι η καλύτερη “θεραπεία” για την SHS είναι να πλένετε τα μαλλιά τακτικά -ακόμα και δύο φορές την ημέρα, εάν είναι απαραίτητο- με ένα απαλό σαμπουάν που θα τα καθαρίσει χωρίς να τα αποξηράνει.

Διότι, όπως και με το δέρμα, αν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που είναι πολύ στυπτικό, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε conditioner κοντά στις ρίζες των μαλλιών, καθώς αυτό θα επιδεινώσει τη λιπαρότητα και, συνεπώς, τη μυρωδιά.

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία από τον ιδρώτα