Λέϊζερ, ενέσιμα και πίλινγκ για ομορφιά χωρίς νυστέρι και αντιγήρανση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λέιζερ που λιώνουν το λίπος χωρίς χειρουργείο, στυλό που αποχρωματίζουν το τατουάζ με λακτικό οξύ, δραστικές ουσίες για την ακμή και την γήρανση του δέρματος.

Η δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη της κλινικής Cosmetic Derma Medicine αποκαλύπτει όλα τα νεότερα της αισθητικής ιατρικής που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντιγήρανσης στο Παρίσι (29-31/1).

Ενέσιμα: τρικ για φυσικό αποτέλεσμα
Οι ενέσιμες θεραπείες που γεμίζουν τις ρυτίδες και χαρίζουν όγκο είναι από τις πιο δημοφιλείς. Όπως αναφέρει η Δρ Μάμαλη «η τάση είναι το φυσικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό πλέον συνδυάζουμε διάφορες τεχνικές έγχυσης του υαλουρονικού οξέος. Για ευαίσθητες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια ή για τις κάθετες ρυτίδες του καπνιστή στο άνω χείλος εφαρμόζουμε την ανώδυνη τεχνική των πολλαπλών νυγμών, δηλαδή πολλά τσιμπηματάκια σε απόσταση 1 εκ. Την ίδια στιγμή σε πιο ώριμο δέρμα μπορούμε να κάνουμε βαθιά τους μικρονυγμούς ώστε να δώσουμε όγκο (τεχνική micro papular). Το αποτέλεσμα έχει μεγάλη διάρκεια και το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό».
Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται και στην αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (το δικό μας πλάσμα του αίματος).

Πίλινγκ: η ισχύς εν τη ενώσει
Για τα ψεγάδια που προκαλεί στο δέρμα μας ο χρόνος και για τις δερματικές παθήσεις οι γιατροί συνδυάζουν διαφορετικά δραστικά οξέα σε ένα μόνο διάλυμα πίλινγκ στοχεύοντας έτσι ταυτόχρονα σε πολλές ενδείξεις: «Για να απαλύνουμε τις δυσχρωμίες παντρεύουμε αζελαϊκό οξύ, φυτικό οξύ και ρεζορκινόλη, για να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της ακμής αζελαϊκό οξύ και σαλικυλικό οξύ, για το μέλασμα και τις ηλιακές πανάδες κοχικό, φερουλικό και χλωροξικό οξύ» επισημαίνει η Δρ Μάμαλη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, το δέρμα λάμπει και ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός.

Όπλα για την ακμή
Στο εξωτερικό μιλούν για το νέο σύμπλεγμα m.acne που περιέχεται σε επαγγελματικά δερμοκαλλυντικά προϊόντα. Το σύμπλεγμα αυτό περιέχει σαλικυλικό, μανδελικό οξύ και sodium lepargilate η συνέργεια των οποίων πολεμά το p.acnes. Στην ίδια σειρά περιέχονται ψευδάργυρος, χαλκός και ο ενυδατικός παράγοντας αλόη γιατί μετά από μια τέτοια θεραπεία το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Τέλος, η φωτοδυναμική θεραπεία και laser όπως το Nd-Yag βελτιώνουν το πρόβλημα αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα μέσα σε λίγες συνεδρίες.

Η τάση των cosmeceuticals
Οι θεραπείες από μόνες τους δεν είναι πάντα αποτελεσματικές αν δεν προετοιμάσουμε το δέρμα και δεν φροντίσουμε την αποθεραπεία του. Τα φαρμακοκαλλυντικά είναι εξειδικευμένα προϊόντα που συστήνει ο γιατρός στο ιατρείο και περιέχουν δραστικά συστατικά. Η Δρ Μάμαλη τονίζει: «Αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα βιοενεργά πεπτίδια και οι αυξητικοί παράγοντες που διεγείρουν την σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι μελέτες in vivo αποδεικνύουν την αντιγηραντική τους δράση καθώς μειώνουν το βάθος των ρυτίδων και αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Μάλιστα οι αυξητικοί παράγοντες δρουν άψογα στην ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής και στις βλεφαρίδες».  Οι ουσίες των φαρμακοκαλλυντικών διεισδύουν στο δέρμα έπειτα από εφαρμογή λέιζερ, πίλινγκ κ.ά.

Η έξυπνη τεχνολογία
Η τεχνολογία της υποθερμίας (κρυολιπόλυση) εξακολουθεί να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς από την πρώτη εφαρμογή τα λιποκύτταρα κρυσταλλοποιούνται και πεθαίνουν. «Στο ιατρείο βλέπουμε ότι η απώλεια λίπους είναι άνω του 20% από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και είναι μια πλήρως ανώδυνη θεραπεία. Στον αντίποδα βρίσκεται η τεχνολογία που αξιοποιεί τη θερμότητα του διοδικού laser για ανώδυνη λιπόλυση στην κοιλιά και τις χειρολαβές του έρωτα μέσα σε 25’» εξηγεί η ειδικός.

Οι εξελίξεις έρχονται και στο κομμάτι της αφαίρεσης του τατουάζ. Το καινούριο μηχάνημα ονομάζεται Picosure και διασπά τη μελανίνη γρήγορα με αποτέλεσμα η βελτίωση να είναι θεαματική μέσα σε περίπου 3 συνεδρίες. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ένα μικροεργαλείο που θυμίζει στυλό, το Dermapen Tattoff, με το οποίο ο δερματολόγος εισάγει πάνω στο τατουάζ λακτικό οξύ με σκοπό σταδιακά η χρωστική να ξεθωριάσει. Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη και η αποτελεσματικότητά της θα φανεί μέσα στο χρόνο.