Αισθητική χειρουργική: Τι είναι η μικρο-μεταφορά και η νανο-μεταφορά λίπους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για την ανάπλαση του προσώπου και την επιδιόρθωση ή αναπλήρωση των ιστών του υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τεχνικές, αλλά καμία από αυτές δεν δίνει μακροπρόθεσμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη μεταφορά αυτόλογου λίπους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι λίγους μήνες ή χρόνια έπειτα από την έγχυση του λίπους που προέρχεται από το ίδιο το άτομο (αυτόλογο λίπος), η υφή και η ποιότητα της επιδερμίδας και των βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος βελτιώνονται σημαντικά. Και αυτό, διότι το λίπος είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βλαστοκύτταρα και παράγοντες αυξήσεως.

Το αποτέλεσμα είναι να αναγεννώνται τα λιπώδη κύτταρα και τα μικροσκοπικά αγγεία του προσώπου, να διεγείρεται η δημιουργία νέων αγγείων και να βελτιώνονται οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου.

Αναζωογόνηση προσώπου

Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός, επί χρόνια η αναζωογόνηση του προσώπου βασιζόταν σε χημικά/συνθετικά συστατικά, όπως η αλλαντοτοξίνη (μπότοξ) και το υαλουρονικό οξύ. Η μεταφορά λίπους, όμως, επιτρέπει στους χειρουργούς να χρησιμοποιούν τα λιπώδη κύτταρα του ίδιου του ατόμου, δίχως να χρειάζεται προσθήκη κάποιας συνθετικής ουσίας.

«Η διαδικασία ουσιαστικά συνίσταται στη λήψη λίπους με λιποαναρρόφηση από ένα σημείο του σώματος και την έγχυσή του στο πρόσωπο με μικροβελόνες που έχουν διάμετρο ελάχιστα χιλιοστά», λέει. «Είναι μία ασφαλέστερη, πιο αξιόπιστη, πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα και, το σημαντικότερο, πολύ πιο φυσική τεχνική απ’ ό,τι οι εγχύσεις προϊόντων που παράγονται στο εργαστήριο».

Σύγχρονες θεραπείες

Και η θεραπεία αυτή, όμως, υφίσταται αλλαγές και βελτιώσεις, που αφορούν τόσο τον τρόπο επεξεργασίας του λίπους που θα μεταφερθεί, όσο και τον τρόπο έγχυσης. Οι πιο σύγχρονες θεραπείες είναι η μικρομεταφορά αυτόλογου λίπους (micro fat transfer) και η νανομεταφορά αυτόλογου λίπους (nano fat transfer).

«Η μικρομεταφορά και η νανομεταφορά αυτόλογου λίπους συνήθως εφαρμόζονται μαζί, αλλά είναι διαφορετικές τεχνικές και με διαφορετικό ρόλο και αποτέλεσμα», επισημαίνει ο Δρ. Δρακωτός.

Μικρομεταφορά για όγκο

Η μικρομεταφορά συνίσταται στην έγχυση μικρών ποσοτήτων λίπους σε ορισμένες περιοχές του προσώπου για να αποκατασταθεί ο όγκος που έχει χαθεί.
Το εγχεόμενο λίπος λαμβάνεται από την κοιλιά, το εσωτερικό των γονάτων ή τους μηρούς, ξεπλένεται, καθαρίζεται και υπόκειται σε ειδική επεξεργασία ούτως ώστε να απομείνουν μόνο τα μικρότερα και καλύτερης ποιότητας λιπώδη κύτταρα.

Αυτό είναι σημαντικό διότι «όσο μικρότερα είναι τα λιπώδη κύτταρα, τόσο πιο ακριβείς είναι οι εγχύσεις και τόσο πιο αρμονικό και ανθεκτικό στον χρόνο το αποτέλεσμα», τονίζει ο ειδικός.
Όταν η μικρομεταφορά είναι επιτυχημένη, αποκαθίσταται ο όγκος του προσώπου δίχως να φαίνεται διαφορά από το υπόλοιπο πρόσωπο, αφού σε αντίθεση με τις εγχύσεις υαλουρονικού οξέος για όγκο, η μικρομεταφορά λίπους δεν προκαλεί πρήξιμο.

Η μικρομεταφορά αυτόλογου λίπους ενδείκνυται για τα «βαθουλωμένα» μάτια, τους μαύρους κύκλους και την απώλεια όγκου στα μάγουλα και τους κροτάφους.

Πρόσθετο πλεονέκτημά της είναι ότι επειδή το εγχεόμενο λίπος περιέχει βλαστοκύτταρα, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου, «γεμίζουν» εσωτερικά οι μικρές ρυτίδες και καθυστερεί η δημιουργία νέων.

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, σε εξωνοσοκομειακή βάση και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

«Λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία, οι περιοχές του προσώπου όπου έγινε η θεραπεία είναι ελαφρώς διογκωμένες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν μώλωπες στα σημεία των εγχύσεων», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός. «Οι παρενέργειες αυτές συνήθως διαρκούν 8-10 ημέρες και σταδιακά υποχωρούν, ενώ μπορούν εύκολα να καλυφθούν με μέικ-απ. Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως φαίνεται έπειτα από τουλάχιστον 3 μήνες, αν και από τον πρώτο κιόλας μήνα είναι εμφανής η διαφορά. Όσον αφορά την διάρκεια των αποτελεσμάτων, η ανάπλαση διατηρείται για αρκετά χρόνια».

Νανομεταφορά για ρυτίδες, ουλές και ανάπλαση

Η νανομεταφορά αυτόλογου λίπους είναι μία διαδικασία που διορθώνει τις επιφανειακές βλάβες στο δέρμα (π.χ. εγκαύματα, ουλές), μειώνει το «σακούλιασμα» και «γεμίζει» τις ρυτίδες, δίχως την ανάγκη πιο επεμβατικών μεθόδων, όπως το βαθύ πήλινγκ, οι θεραπείες με λέιζερ ή οι εγχύσεις συνθετικών υλικών.

Η μέθοδος είναι επίσης κατάλληλη για τους έγχρωμους (μπλε, ερυθρούς κ.λπ.) κύκλους κάτω από τα μάτια, για τους αποχρωματισμούς του δέρματος, για τη χαλάρωση κ.λπ.

Η θεραπεία γίνεται με παρόμοιο τρόπο με τη μικρομεταφορά, με τη διαφορά ότι κατά την επεξεργασία χρησιμοποιείται ένα ειδικό φίλτρο για να απομακρυνθούν όλα τα λιπώδη κύτταρα πλην των πιο μικροσκοπικών (λέγονται μικροκύτταρα). Τα μικροκύτταρα αυτά μεταφέρονται στο πρόσωπο με εγχύσεις ακριβείας, ώστε να εξασφαλιστεί ένα φυσικό αποτέλεσμα.
Η νανομεταφορά είναι ιδανική για την ανάπλαση του προσώπου και το αποτέλεσμά της είναι μόνιμο, διότι σε αντίθεση με τις εγχύσεις συνθετικών υλικών το εγχεόμενο λίπος δεν απορροφάται από τα τμήματα του προσώπου που κινούνται συχνά (π.χ. από τις ρυτίδες στο περίγραμμα του στόματος, στα βλέφαρα ή τις οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο και τις ρυτίδες του γέλιου).

Μετά τη νανομεταφορά μπορεί να παρουσιαστούν κάποιοι μώλωπες στα σημεία των εγχύσεων στο πρόσωπο οι οποίοι όμως υποχωρούν σε λίγες ημέρες, ενώ στα σημεία απ’ όπου έχει γίνει λήψη του λίπους δεν θα αναπτυχθούν ουλές αλλά θα υπάρξει κάποιο παροδικό αιμάτωμα.
Όταν η νανομεταφορά χρησιμοποιείται για να «γεμίσουν» ρυτίδες, η διαφορά φαίνεται αμέσως αλλά θα εξακολουθήσει να παρατηρείται σταδιακή βελτίωση για αρκετούς μήνες (έως και 7 ή 8), καθώς τα βλαστοκύτταρα χρειάζονται αρκετό καιρό για να αναπτυχθούν και να αναπλάσουν το δέρμα.

Η νανομεταφορά αυτόλογου λίπους είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, ανάμεσα στη μύτη και το στόμα, τις ρυτίδες που δημιουργεί το κάπνισμα γύρω από το στόμα, τις ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών και τις ρυτίδες του λαιμού.

Η νανομεταφορά μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 1 ώρα και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς.