Στρατηγική εξαγορά εταιρείας από την Abbvie

  • Iatropedia
Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της Pharmacyclics, το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει το Imbruvica (ibrutinib), μια αποτελεσματική θεραπεία αιματολογικών κακοηθειών, έναντι περίπου 21 δισ. δολαρίων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με την απόκτηση της Pharmacyclics, η AbbVie ενισχύει περαιτέρω το ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιο των υπό εξέλιξη προϊόντων της και παγιώνει τη θέση της ως ανερχόμενος ηγέτης στον τομέα της αιματολογίας-ογκολογίας, μιας ελκυστικής και ραγδαίως αναπτυσσόμενης αγοράς με τζίρο που προσεγγίζει σήμερα τα 24 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

«Η εξαγορά της Pharmacyclics αποτελεί μια εξαιρετική στρατηγική ευκαιρία για την AbbVie, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την ταλαντούχα και καινοτόμο ομάδα της Pharmacyclics, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας σκοπό. Να κάνουμε σημαντική διαφορά για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Richard A. Gonzalez, CEO της AbbVie. «Το κορυφαίο της προϊόν, το Imbruvica, δεν έρχεται απλώς να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο των υπό εξέλιξη ογκολογικών προϊόντων της AbbVie, αλλά έχει να επιδείξει ισχυρή κλινική αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα αιματολογικών κακοηθειών και έχει αναβαθμίσει τα πρότυπα περίθαλψης για τους ασθενείς.»

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της AbbVie έως το 2017, ενώ, παράλληλα, προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες τόσο από το εκτενές κλινικό πρόγραμμα (με περισσότερες από 50 υπό εξέλιξη μελέτες) για τις περαιτέρω θεραπευτικές ενδείξεις του Imbruvica, όσο και από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της AbbVie στο πεδίο της ανοσολογίας για την ανάπτυξη του ανοσολογικού προγράμματος της Pharmacyclics, και για την προώθηση των δραστηριοτήτων της AbbVie στο πεδίο των αιματολογικών κακοηθειών.

Η AbbVie είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott Laboratories.