Πρωτοποριακή αντιμετώπιση του μελανώματος

  • Iatropedia
Η Ευρωπαική Ένωση ενέκρινε νέα θεραπεία για το μελάνωμα.

Ο καρκίνος του δέρματος και το φονικό μελάνωμα απειλεί να εξελιχθεί στην επιδημία του 21 αιώνα .Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες βρίσκονται στον μάτι του κυκλώνα. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι κάθε δεκαετία ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μελανώματος διπλασιάζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σήμερα η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα είναι 1|100 το 1950 ήταν 1/2.500! Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνόλου των καρκίνου του δέρματος με 70.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται όσοι έχουν πάθει σοβαρό έγκαυμα πριν συμπληρώσουν τα είκοσι χρόνια . Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάθε φορά που ένα παιδί παθαίνει έγκαυμα επταπλασιάζονται οι πιθανότητες να πάθει μελάνωμα όταν ενηλικιωθεί. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες το μελάνωμα δημιουργείταί μετά από μία ξαφνική μεγάλη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα για σύντομο χρονικό διάστημα .Γι αυτό έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών της ασθένειας στα άτομα που όλο το χρόνο δεν τα βλέπει ο ήλιος και εκτίθενται απότομα σε μεγάλη δόση ηλιακής ακτινοβολίας όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι γραφείου.

Το ενθαρρυντικό είναι οτι νέα όπλα προστίθενται στην φαρέτρα της επιστήμης έναντι στην πάθηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα την ιπιλιμουμάμπη για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Πρόκειται για μία καινοτόμο ανοσοθεραπεία,η οποία κατέδειξε μακροχρόνια επιβίωση στη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα σε μια μελέτη φάσης η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.Όπως αποδείχθηκε τα ποσοστά επιβίωσης του 1ου και του 2ου χρόνου για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη ήταν 46% και 24% αντίστοιχα έναντι 25% και 14% με κάποιους ασθενείς να επιβιώνουν για 3 με 4 χρόνια.

Με την έγκριση της ιπιλιμουμάμπης οι γιατροί έχουν μία σημαντική νέα επιλογή να προσφέρουν σε ασθενείς τους με μεταστατικό μελάνωμα.

Πρόκειται για μία δυνατότητα παράτασης της επιβίωσης όχι απλά για μερικούς μήνες, αλλά ενδεχομένως για 3 με 4 χρόνια για κάποιους από τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για μεταστατικό μελάνωμα» σχολιάζει ο Καθηγητής Alexander Eggermont, γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Gustave Roussy, Παρίσι, Γαλλία.