Προεκλαμψία: Νέο τεστ ανίχνευσης

  • Iatropedia
Μια νέα δοκιμασία στα ουρά, εντοπίζει τις έγκυες που μπορεί να αναπτύξουν προεκλαμψία με κίνδυνο την ιδία τους την ζωή.

Η προεκλαμψία, μία δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση, είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης (το 3-5% των κυήσεων) και χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση του αίματος και αυξημένα ποσά πρωτεΐνης στα ούρα.

Σε ερευνητική εργασία, που παρουσίασαν ιατροί, από την Mayo Clinic, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας αναφέρθηκε ότι, 300 γυναίκες που δοκίμασαν το νέο τεστ είχαν θετικά αποτελέσματα και προέβλεψαν την πιθανή ανάπτυξη της προεκλαμψίας. Ο Dr Vesna Garovic αναφέρει ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει την απόπτωση των κυττάρων των νεφρών που ονομάζονται podocytes στα ούρα.

Στη μελέτη αυτή, όλες οι γυναίκες που πήγαν να αναπτύξουν προεκλαμψία είχαν podocytes στα ούρα τους. Παρά δε το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό γυναικών, οι ερευνητές λένε ότι το νέο τεστ ,είναι εξαιρετικά ακριβές, για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας και θα μπορούσε να είναι ένας συναγερμός για τους γιατρούς πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, ένα απλό τεστ, σε ένα δείγμα ούρων, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύτιμο και όπλο στα χέρια των γιατρών, για την διάγνωση μιας τόσο επικίνδυνης κατάστασης.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την εγκυμοσύνη στη σχετική ενότητα