Νέα συνεργασία αιχμής της Sanofi

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Sanofi και η Warp Drive Bio, μια ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί τα μόρια και τους μηχανισμούς της φύσης με στόχο την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην επέκταση και αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης συνεργασίας τους με τη χρήση των αποκλειστικών πλατφόρμων SMART™ (Small Molecule Assisted Receptor Targeting) και Genome Mining της Warp Drive για την ανακάλυψη νέων ογκολογικών θεραπειών και αντιβιοτικών.

Η Sanofi είναι ήδη σημαντικός επενδυτής και στρατηγικός εταίρος της Warp Drive από την ίδρυσή της το 2012. Η Sanofi και η Warp Drive προχωρούν σε ερευνητική συνεργασία και αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης εστιάζοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία στοχεύουν σε σημαντικά ανθρώπινα ογκογονίδια συμπεριλαμβανομένου του RAS, το οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μετάλλαξης στον καρκίνο, καθώς και νέα αντιβιοτικά που στοχεύουν τα Gram αρνητικά βακτήρια. Η Warp Drive Bio διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύξει τις πλατφόρμες της για την ανακάλυψη και ανάπτυξη θεραπειών για όλους τους άλλους στόχους, τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Η συνεργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Sunrise της Sanofi, ενός στρατηγικού μοντέλου εταιρικής συνεργασίας που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης που ευθυγραμμίζονται με την εξειδίκευση της Sanofi και τις εμπορικές της προτεραιότητες.

«Η συνεργασία μας με την Warp Drive είναι ένα τέλειο παράδειγμα της «ανοικτής καινοτομίας» που επιτρέπει στη Sanofi να συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες και να συνδυάζει μεμονωμένους τομείς εξειδίκευσης με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη φαρμάκων με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Elias Zerhouni, M.D., President, Sanofi, Global R&D. «Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία για τη Sanofi, καθώς μπορεί να αποφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ογκολογικών και αντιβιοτικών θεραπειών για τους ασθενείς μέσω της χρήσης πλατφόρμων καινοτόμου τεχνολογίας».

«Αυτή η αναδιαμορφωμένη συμμαχία επιτρέπει την ανάπτυξη κοινών και ανεξάρτητων προϊόντων από την Warp Drive και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη μας καθώς αναπτύσσουμε ένα θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο μέσω της χρήσης των αποκλειστικών πλατφόρμων μας», δήλωσε ο κ. Laurence Reid, Ph.D., Chief Executive Officer, Warp Drive Bio. «Η Sanofi υποστηρίζει ενεργά την πρόοδό μας από την ίδρυσή μας, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την αναδιαμόρφωση της στρατηγική μας συνεργασίας εστιάζοντας στις καινοτόμες θεραπείες σε τομείς με σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Warp Drive θα ηγηθεί της ερευνητικής συνεργασίας για μια περίοδο πέντε ετών και η Sanofi θα λάβει παγκόσμιες αποκλειστικές άδειες για την ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά των υποψήφιων προϊόντων που θα ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η Warp Drive δύναται να λάβει από τη Sanofi συγκεντρωτικές πληρωμές άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω των τεσσάρων επιτυχημένων προγραμμάτων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της μετοχικής επένδυσης της Sanofi βάσει ερευνητικών, κλινικών και ρυθμιστικών στόχων, καθώς και υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης.

Οι εταιρείες θα εστιάσουν αρχικά σε τρία συγκεκριμένα προγράμματα ογκολογίας που στοχεύουν σε διαφορετικές μεταλλάξεις του ογκογονιδίου RAS. Η Warp Drive έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της ανάπτυξης των υποψήφιων θεραπευτικών προϊόντων από την κατάθεση του υπό έρευνα νέου φαρμάκου μέχρι τις κλινικές μελέτες φάσης 2 και η Sanofi έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της ανάπτυξης μέσω της κατάθεσης αιτήσεων για νέα φάρμακα. Η Sanofi θα ηγηθεί των παγκόσμιων εμπορικών δραστηριοτήτων σχετικά με το προϊόν ή τα προϊόντα που θα προκύψουν από τη συνεργασία και η Warp Drive έχει τη δυνατότητα συμπροώθησης ογκολογικών θεραπειών στην αγορά των ΗΠΑ. Η Sanofi θα διαχειρίζεται όλες τις εμπορικές δραστηριότητες εκτός των ΗΠΑ και η Warp Drive θα λάβει εμπορικές πληρωμές και κλιμακωτά δικαιώματα επί των πωλήσεων του προϊόντος.

Η συνεργασία στον τομέα των αντιβιοτικών θα εστιάσει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων Gram αρνητικών θεραπειών και η Sanofi θα ηγηθεί όλων των δραστηριοτήτων ανάπτυξης. Η Sanofi θα είναι υπεύθυνη για τη διάθεση στην αγορά παγκοσμίως των αντιβιοτικών προϊόντων και θα καταβάλει στην Warp Drive ερευνητικές, κλινικές και ρυθμιστικές πληρωμές, καθώς και κλιμακωτά δικαιώματα και την επίτευξη εμπορικών στόχων βάσει των παγκόσμιων πωλήσεων.

Μια ανασκόπηση της πλατφόρμας SMART της Warp Drive και των εφαρμογών της στο RAS και άλλους σημαντικούς στόχους ασθενειών συζητήθηκε στην ολομέλεια στο πρόσφατο AACR-NCI-EORTC International Conference on Molecular Targets and Cancer Therapeutics. Η Warp Drive πιστεύει ότι οι καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν το RAS θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το μέλλον της ανάπτυξης ογκολογικών φαρμάκων. Επιπλέον, η δημιουργία μιας νέας μορφής αντιμετώπισης των στόχων για τους οποίους δεν υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις με την χρήση της πλατφόρμας SMART έχει τη δυνατότητα να ανοίξει νέους δρόμους για επιπρόσθετες ογκολογικές θεραπείες αλλά και άλλες σημαντικές κατηγορίες ασθενειών.