Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για το 2017

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα αποτελέσματα της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των οικονομικών και λειτουργικών δεδομένων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παρουσιάζονται στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων του Κέντρου για το 2017.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων και περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1,57% σε σχέση με το 2016. Ένας καίριος δείκτης για την αποτύπωση αυτών είναι το κλάσμα μεταξύ υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Το 2015, ο δείκτης βρισκόταν στο 1,58, το 2016 μειώθηκε στο 0,76 και το 2017 έφτασε το 0,38. Τούτο συνεπάγεται μια υγιή πλέον σχέση με τους προμηθευτές, με απώτερο σκοπό πάντα την εξασφάλιση καλύτερων τιμών και όρων συνεργασίας. Ολες οι προσπάθειες γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Αναφορά γίνεται επίσης στην αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους των προηγούμενων ετών, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Το χρέος αποπληρώθηκε χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου και των Υπηρεσιών του Κέντρου, γεγονός που δίνει νέες προοπτικές στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Όσον αφορά τα λειτουργικά στοιχεία:

Τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά ανήλθαν σε 1.862 και τα καρδιολογικά σε 6.046. Η νοσοκομειακή θνητότητα παραμένει χαμηλή, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,21% σε σχέση με το 2016. Το σύνολο περιστατικών στα Εξωτερικά Ιατρεία και τα Διαγνωστικά Τμήματα έφθασαν τα 102.341.

Τo 2017 πραγματοποιήθηκαν οκτώ μεταμοσχεύσεις καρδιάς ενώ το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς άρχισε να εφαρμόζει το σχεδιασμό του για μείωση τοποθέτησης συστημάτων υποστήριξης των δύο κοιλιών (BiVAD) με αύξηση τοποθέτησης συστημάτων υποστήριξης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς (LVAD). Η βελτίωση των πρωτοκόλλων παρακολούθησης των ασθενών προ της εμφύτευσης του συστήματος υποστήριξης της καρδιάς συνέβαλε στην αναστροφή της αναλογίας BiVAD – LVAD. Οι ασθενείς διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Αναφορά γίνεται ακόμη στη δημιουργία της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς η οποία απευθύνεται σε ασθενείς και τις οικογένειες τους με κληρονομικά και σπάνια νοσήματα, σε οικογένειες με ιστορικό αιφνιδίου θανάτου, σε αθλητές και νέους με συμπτώματα ή αδιευκρίνηστα καρδιολογικά προβλήματα.

Στον Ετήσιο Απολογισμό 2017 υπάρχει αρθρογραφία για επίκαιρα ζητήματα, όπως η μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, η αναγεννητική ιατρική και η τεχνητή νοημοσύνη και πως αυτά επηρεάζουν την ιατρική και ειδικότερα τους τομείς ενδιαφέροντος του Ωνασείου. Επίσης, περιλαμβάνεται καλεντάρι των επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων του Κέντρου και παρουσιάζεται το ετήσιο πρόγραμμα των «Πολυφωνιών» μουσικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο Αίθριο του Ωνασείου.

Ο Ετήσιος Απολογισμός 2017 βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.onasseio.gr