Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Με τον όρο ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου περιγράφεται ένα «σχίσιμο» στο δέρμα του πρωκτικού σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ανθεκτικότητα στη διαδικασία της επούλωσης. Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Οι θεωρίες της τοπικής φλεγμονής, του σπασμού του έσω σφιγκτήρα μυ και του τραυματισμού των πρωκτικών στυλών κατά τη διέλευση σκληρών κοπράνων έχουν προταθεί ως πιθανοί παθογενετικοί μηχανισμοί πρόκλησης της πρωτοπαθούς ραγάδας. Προηγηθείσες επεμβάσεις στην ορθοπρωκτική περιοχή, περιεδρικά συρίγγια, μη ειδικές πρωκτίτιδες και νόσος του Crohn ενοχοποιούνται για το σχηματισμό δευτεροπαθούς ραγάδας.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Ο οξύς και διαξιφιστικός πόνος κατά την αφόδευση αλλά και μετά από αυτή αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος είναι τόσο έντονος, ώστε πολλές φορές ο ασθενής αναβάλλει εκούσια την κένωση εγκαθιστώντας παρατεταμμένη δυσκοιλιότητα με σκοπό να αποφύγει την έκλυσή του. Για αρκετές ώρες μετά την αφόδευση αίσθημα καύσους ή δυσφορίας παραμένει στην περιοχή του περινέου. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν απώλεια μικρής ποσότητας αίματος, υδαρής έκκριση, οίδημα και κνησμός του πρωκτικού δακτυλίου.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Η επισκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου αποτελεί το σημαντικότερο διαγνωστικό βήμα. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι εξαιτίας του έντονου άλγους, η ψηλάφηση της περιοχής μπορεί να είναι αδύνατη και να απαιτείται η επίθεση τοπικών αναισθητικών ή σπανιότερα η χορήγηση γενικής αναισθησίας.

 

Η παρουσία μιας υπερτοφικής δερματικής πτυχής έμπροσθεν ή όπισθεν της ραγάδας αποτελεί σταθερό εύρημα ενδεικτικό χρονιότητας. Τα χείλη της ραγάδας αιμορραγούν εύκολα καταδεικνύοντας την αδυναμία επούλωσης, ενώ στον πυθμένα της ραγάδας μπορεί να διαγράφονται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Τέλος, η παρουσία περιεδρικών αποστημάτων και συριγγίων δεν είναι σπάνια.

 

Κατά την ψηλάφηση του πρωκτικού δακτυλίου θα διαπιστωθεί ο σπασμός του σφιγκτήρα και η έκλυση του άλγους που μπορεί να καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη δακτυλική εξέταση του ορθού.

 

Η δακτυλική εξέταση, η πρωκτοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα της κλινικής εξέτασης, ακόμη και εαν για τη διενέργειά τους απαιτείται χορήγηση αναισθησίας. Με αυτές διαγιγνώσκονται παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούν διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα ή διαπιστώνονται ενδοαυλικές βλάβες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση δευτεροπαθούς ραγάδας.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές


Μπορεί να εμφανιστούν περιεδρικά αποστήματα ή και συρρίγγια

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η θεραπεία είναι χειρουργική

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των σκληρών κοπράνων μπορεί να προφυλάξουν απο τη δημιουργία ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου.

 

 

Ιωάννης Γκρινιάτσος, Γενικός Χειρουργός

Όθωνας Μιχαήλ, Γενικός Χειρουργός


* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν